Varje nytt album var ett steg framåt

NÖJE

Inga har förändrat världen med musik som The Beatles.

Sångerna har stått sig som klassiker.

Trots att The Beatles och deras bolag varit usla på att ta hand om den låtskatten.

2 november 1963 hade jag fyllt 10 år och tittade på tv-programmet ”Drop in”.

The Beatles var med i svensk tv. På Gröna Lundsteatern i samma program som Lill-Babs. Glädjechocken förändrade mitt och många andras liv.

Hej då bossa nova. Välkommen nya galna ljud, nya frisyrer och skor som kallades Beatles-boots.

Det var inte bara musiken. The Beatles satte igång en kedja som påverkade kläder och mode och konst. Nya livstilar och i förlängningen av det politiska effekter.

Men det började med musiken.

Den som kommer in efteråt och lyssnar kan förstås gilla låtarna. Både tidiga glada popsånger som tog över världens hitlistor, och de senare mer mångbottnade.

Men det är svårt att efteråt förstå vilken händelse en Beatles-skiva var.

Varje nytt album var ett steg framåt. Något aldrig hört. För varje album hade de gått vidare och andra följde efter.

The Beatles största bidrag till världen är att de fick massvis att försöka göra samma sak. Alla kunde inte, men många många vågade och lyckades. De fick Mick Jagger och Keith Richards och tusentals andra att försöka skriva. Även svenska band som Hep Stars, där Benny Andersson tog sina första steg som låtskrivare. Alla ville spela. Nu skulle man inte sjunga bara andras sånger utan skriva egna.

Det blev ett växelspel. Folksångare som Bob Dylan inspirerades av The Beatles energi och kraft. När sedan Roger McGuinn imponerades av George Harrisons tolvsträngade gitarr, köpte en likadan och spelade in Dylans ”Mr Tambourine man” med sitt The Byrds föddes en ny genre, folkrock. Dylan själv blev elektrisk och The Beatles påverkades i sin tur av Dylan att skriva en annan sorts texter än ”I want to hold your hand”.

Ett givande och tagande som förändrade mycket. Att följa det medan det hände var omvälvande.

The Beatles sålde många skivor, men att bara räkna försålda plattor och jämföra med andra säger ingenting om den monumentala effekt som The Beatles hade.

The Beatles var först med så mycket, inte minst skivomslag och image. Att spela in det som långt senare fick namnet rockvideo. I studion utvecklade de och producenten George Martin tekniken så långt att det inte längre gick att spela sångerna live. De samplade långt innan den trenden kom. Listan på ”först med” kan göras lång.

Då och där var varje platta med The Beatles en revolution.

De var även först med att göra slut under spektakulära former. I de juridiska efterspelen av splittringen har tvyärr katalogen med The Beatles musik misskötts å det grövsta.

Nu släpps i varje fall alla album med bättre ljud, efter obegripliga fördröjningar.

Det är bra.

Men den här gången är det bara skivor som släpps.

ARTIKELN HANDLAR OM