Megan Fox är årets blodpudding på bio

NÖJE

NEW YORK. USA:s bästa skådespelare är med i den bästa filmen.

Meryl Streep som matlagande legend lyfter en aptitretande komedi. Kryddad med kärlek. Till mat och människor.

Foto: AP
Blodpudding.

”Julie & Julia” heter Nora Ephrons kärleksfulla film som bygger på två verkliga personer. Meryl Streep spelar Julia Child, amerikansk kokboksförfattare som blev tv-personlighet och på 1960-talet fick USA att älska fransk mat. Och laga den.

Amy Adams spelar Julie, en kvinna som 2002 bestämde sig för att laga en ny rätt ur Julia Childs kokbok varje dag under ett år. Hon bloggade om sina upplevelser och det blev en bok.

Filmen flätar de två berättelserna mot varandra.

Meryl Streep är än en gång fantastisk, och hennes del av filmen utspelas mest i Frankrike under 1950-talet. Julie flyttar med sin man till Queens.

Här finns fina New York-bilder. Men det är maten man minns mest.

Maten och märkliga Meryl.

Att vandra runt i New York känns ofta som att gå i en film och nu finns det en ny märklig skapelse att vandra i. The High Line är en park som byggs på en gammal järnväg – 10 meter ovanför gatunivån. Den etapp som är färdig nu går i Meatpacking district och Chelsea, och lättast hittar man den del av banan som startar på 20:e gatan vid 10:e avenyn. Nära Hudsonfloden på Manhattans västra sida. Nästa år öppnas etapp två.

I stället för räls blommar buskar och allehanda växter. Landskapsarkitekter har haft kul med bänkar och gångar.

Det är precis som på bio när man vandrar där uppe och ser Manhattans ansiktsdrag ur en ny vinkel. Och faktiskt pågår det en filminspelning på Gansevoort street när vi går på High line park.

Diablo Cody skrev manus till ”Juno”. En skruvad komedi med stort hjärta kring en 16-åring som blir gravid. Hennes senaste heter ”Jennifers body” och är något helt annat.

Mest en skräckfilm, tror jag, men bitvis komisk och bitvis tonårsromantik. Amanda Seyfried, som var söta snälla dottern i ”Mamma mia!”, är sparkande hårding i den ena huvudrollen. Megan Fox (”Transformers”) är hennes bästis som spelar på sin sexighet.

Hon utsätts för övergrepp av ett satanistiskt rockband. Hon hämnas.

”Jennifers body” är bisarr och blodig. Den vill också vara smart. En skräckis som kräver eftersnack.

Megan Fox är årets blodpudding. Meryl Streep ger matglädje ett ansikte.