Förutsättningarna är fina – men visst är det fantasilöst

Jens Peterson om Jägarna 2

NÖJE

Huka er i bänkarna – för nu laddar han om.

Det är jaktsäsong igen.

Efter 13 år finns ett manus till en ny ”Jägarna”.

Rolf Lassgård möter Peter Stormare.

Det ser bra ut. Jag har inte läst manus och intrigen är hemlig, men det är ett skickligt gäng som ska leda ”Jägarna 2” mot biograferna.

Peter Stormare jämför det med att komma hem och spela i svenska fotbollslandslaget. Det finns gott om proffs som gjort det, och ändå har matcherna ibland slutat med pinsamma förluster.

Vi får se hur det går för den nya polisfilmen i Norrland. Kjell Sundvall är en rutinerad regissör som bland annat gjort många Beck-filmer.

”Huka er”-citatet är från en gammal anekdot som dåvarande statsministern Tage Erlander berättade i ”Hylands hörna” på 1960-talet.

Och visst finns det något liknande mossigt över tankarna på ännu en ”Jägarna”. Det kan säkert bli en bra film, men nog känns det fantasilöst med alla dessa uppföljare.

Årets stora svenska biosuccéer lär väl inte få en fortsättning. ”Bröllopsfotografen kommer tillbaka”? ”Hösten med Göran”?

”Millennium”-filmerna är förvisso tre, och skapar ett svenskt rekordår på bio, men de är trots allt samma avslutade historia och i och med ”Luftslottet som sprängdes” är berättelsen färdig.

Dags att hitta på nya rollfigurer.