Plojen har blivit ett konstnärligt uttryck

Jens Peterson om 3D

NÖJE

3D är ett av årets rubrikord.

2009 gjorde den tekniken comeback.

Från nöjesfält till moget filmberättande.

Gamla tiders 3D användes som en ploj och filmerna fylldes av saker som stack ut ur bioduken och in i betraktarens ögon. På ställen som Disneyland kunde man knockas av 3D-attraktioner.

Filmer som ”Upp!” och ”Avatar” använder 3D på ett mer finstilt vis. Bygger en flerdimensionell värld där rollfigurerna rör sig. Det ger fler lager åt berättelsen, och är en häftig förstärkning.

Men det innebär också att skillnaden mellan 3D och 2D inte är lika stor. Jag har sett hur ”Avatar” ser ut även utan 3D-effekter, och den funkar lika bra.

Jag frågade James Cameron om hur mycket han tycker man förlorar på att se den i 2D.

– Vi ville inte spänna 3D-musklerna i ansiktet på publiken hela tiden. Inte trötta ut med effekter. 98 procent av mitt fokus som filmskapare är på skrivandet, skådespelande, design, komposition, ljus och ljud – allt det är likadant i 2D och 3D. Vi är väldigt stolta över 2D-kopiorna.

Klart han måste säga det. ”Avatar” går upp i 3D på en del biografer, men de flesta visar den i det vanliga formatet.

I Sverige är det följande orter som har den i 3D:

Stockholm, Göteborg, Malmö, Arboga, Bromölla, Höllviken, Katrineholm, Kungsbacka, Oskarshamn, Piteå, Tomelilla, Ulricehamn, Umeå, Uppsala, Varberg och Ängelholm.

Intressant lista. Det är Sveriges största städer, förstås, men sedan kommer några väldigt små platser.

Med biografägare som vågat satsa på 3D.

Bromölla har till exempel en mycket livaktig och föredömlig bioverksamhet. Där ser invånarna i genomsnitt 7 filmer om året på bio – ett av de högsta snitten i landet. För normalsvensken är det 1,6 biobesök om året.

Nackdelar med 3D?

Det blir mörkare bild, vilket kan dämpa upplevelsen. Den kommentaren har jag hört från två kloka människor de senaste veckorna: Mårten Blomkvist på DN och Peter Jackson. Jackson är helt för 3D-tekniken, men säger också att det är som att se en film med solglasögon. Hans lösning: Bättre och starkare lampor i projektorerna.

3D är här för att stanna. Fler biografer kommer att få sådana projektorer. Inte minst för att det är en upplevelse man inte riktigt kan få i sitt vardagsrum.

”Avatar” i 3D är ett god anledning att gå på bio.