Deneuve – svår stjärna att prata med för Stina

NÖJE

Catherine Deneuve säger att hon inte använder någon teknik som skådespelare. Hon har dock en teknik när hon blir intervjuad. Att förklara att varje fråga är fel. Stina Lundberg Dabrowski fick kämpa.

”Actors studio”. Intervjuer där skådespelare berättar om sina liv och sitt arbete. Den svenska versionen hade Deneuve som premiärgäst på scen i Filmhuset.

Den franska stjärnan betraktade Stina med rynkad panna och rynkad näsa och hade invändningar mot de flesta frågor. Ingen kemi mellan dem. Möjligtvis den sorts kemi man gör bomber av.

Men en del sa Deneuve under den dryga timmen. Varnade skådespelare för att bli klädhängare åt modedesigners, att synas som modeller

istället för i roller.

James Lipton intervjuar i den amerikanska tv-serien ”Inside the actors studio”, som han startade 1994 med Paul Newman.

Över 200 har varit med i hans serie. Lipton är ojämn, men stjärnorna bjuder på sig själva på grund av sammanhanget. Det gjorde inte Deneuve.

De amerikanska samtalen görs framför elever på Actors studio, de som vill bli skådespelare eller regissörer. Upplägget är vinklat på yrket, tekniken, hur och varför skådespelarna gör vad de gör.

Att hitta receptet. Det är en del av suget när vi vill läsa intervjuer med människor vars arbete vi gillar. Om man får veta hur Nick Hornby skriver eller Steven Spielberg började göra filmer som barn kanske man själv kan hitta en väg. Inte får man veta några större hemligheter i ”Inside the actors studio”. Robert De Niro, Al Pacino och de andra är förvisso öppenhjärtiga när de pratar, men på den korta tiden blir det mest en snabbgenomgång av karriären.

Just de två finns i en dvd-box där även Russell Crowe och Sean Penn är med. Mycket sevärd, men efter varje program känns det lite kort och snopet. Samtalen pågår i flera timmar, men klipps ner till 45 minuter.

Publiken får fråga också. Till Sean Penn, inspelad 1998, är Bradley Cooper en av eleverna som ställer en fråga. Nu framgångsrik stjärna i ”Baksmällan” och ”Yes man”.

En del program finns på dvd, men på YouTube kan man hitta fler. Som med alltid intressanta Cate Blanchett.

Nästa gäst i Stockholm blir fotografen Hoyte van Hoytema den 6 maj. Han blir nog lättare för Stina att samtala med.

FAKTA

3 favoriter

Carey Mulligan i ”An education”

Susan Sarandon i ”Flickan från ovan”

Jeff Bridges i ”Crazy heart”

ARTIKELN HANDLAR OM