Lyckad testvisning kan bli en flopp på bioduken

Jens Peterson om en filmbolagsstrategi som kan slå fel

NÖJE

Jag var på testvisning i veckan.

En ny svensk film. Intressant regissör. ­Skickliga skådespelare. Bygger på bästsäljande bok. Biopremiär i höst.

De flesta svenska filmer testvisas.

Filmbolagen vill se hur publiken reagerar medan det ännu finns tid att göra om. De prövas under olika steg i tillkomsten.

Filmen jag såg är ännu inte färdigklippt, ljud och bild blir också tekniskt bättre. Musiken var provisorisk. Men det gick ändå att känna helheten, förstå tonen, gripas av berättelsen.

Meningen är att regissören och klipparen ska använda ­publikens ­reaktioner när de färdigställer filmen. Att sitta med och uppleva stämningen är en del i det.

Testvisningar är viktiga, även om det slagit fel ibland. Publiken blir lätt överdrivet positiv när den fyller i formulären efteråt. Flera filmer som sedan floppat på bio har haft väldigt uppskattade testvisningar.

Ibland görs det personliga djupintervjuer med testpublik i stället, vilket ger mer tillförlitliga resultat.

I frågeformulären får man svara på om det var scener som var bra eller dåliga. Betygsätta historien, början, slutet, spänningen, tempot i filmen och skådespelarna.

Bedöma vilken publik man tror vill se filmen. Välja genre och bland olika ord för att beskriva hur filmen känns.

I Hollywood är testvisningarna en viktig del i filmproduktionen. Där kan nya scener spelas in och slut ändras beroende på hur publiken reagerar.

Peter Jackson berättade att han fick ändra en scen i ”Flickan från ovan” för att testpubliken var missnöjd med hur en rollfigur försvann ur handlingen. Ett berömt ­exempel är ”Farlig förbindelse” där testpubliken förändrade slutet på thrillern.

Stora förändringar och kompletteringar är mer ­ovanliga i Sverige. En del regissörer struntar i att pröva folks reaktioner.

Att filmer kan ha mycket positiva testvisningar men sedan går dåligt på bio har olika förklaringar. Det finns naturligtvis många filmer som biobesökarna skulle gilla – om de väl såg dem. Det svåra är att få den tänkbara publiken att inse vilken härlig upplevelse som väntar.

Ni kan förstås lita på mig. Se här intill tre höjdare värda ett biobesök just nu.

Hur den testvisade filmen blir? Får vi se i höst.

FAKTA

3 favoriter

The Ghost

An Education

En enda man

ARTIKELN HANDLAR OM