Pinsamt är bara roligt om det kan förklaras

NÖJE

Pinsamt kan vara roligt.

Pinsamt kan vara jobbigt.

Varför skäms jag när folk beter sig skämmigt på film?

Ni vet hur det är.

Man tittar på tv och någon människa beter sig så påfrestande att man inte längre kan se det utan måste gå ut i köket och diska.

Man skäms.

Trots att det inte på något endaste litet vis är mitt fel. Jag skäms ändå, kanske å hela mänsklighetens vägnar.

Det kan vara påhittade figurer i spelfilmer eller tv-serier. Taffliga programledare eller någon dokusåpa. Det finns reklamfilmer som kan få en vilja dunka skallen i väggen eller sticka ut trumhinnan med gafflar. Men man går och diskar.

Det finns bra pinsamt också.

”Fawlty towers” är en av tidernas bästa tv-serier. Den är späckad med pinsamheter. Basil Fawlty gör bort sig gång på gång och hans genanta kombination av översitteri och fjäskande leder till förfärligt obekväma scener.

Men det är roligt. Man kan titta. Man skrattar. Man behöver inte lämna rummet för att diska.

Familjen Simpsons leds av pappa Homer, en av populärkulturens mest älskade korkskallar. Han kan inte ta ett andetag utan att göra bort sig. Men det är komiskt.

Dvd-färska ”Solsidan” lyckas också skapa underhållande pinsamheter. Man kan lida med Felix Herngrens mjukis när han hunsas av Henrik Dorsins bufflige snåljåp eller statuskriget i villområdet. Men man fortsätter titta.

Veckans svenska filmpremiär ”Bröderna Karlsson” är skriven av Ulf Kvensler, en av begåvningarna bakom ”Solsidan”. Även den har en hög pinsamhetsfaktor, till största delen orsakad av en norrländsk lantbrukare som inte ger norrländska lantbrukare ett gott rykte.

Ibland blir det mer jobbigt än roligt.

Skälet? Jag som tittar förstår inte varför personerna beter sig som de gör.

Jag kanske är galen som hoppas på logik i en svensk romantisk komedi, som vill leka screwball. Men de bästa komedierna lyckas göra märkliga handlingar begripliga. Vi förstår varför Basil Fawlty gör som han gör, även när omvärlden skakar på huvudet. Vi har följt kedjan som leder fram till den sociala katastrofen.

”Bröderna Karlsson” offrar förnuft för genanta komiska scener. Det blir roligt, men man muttrar ofta:

Voffor gör di på detta viset?

FAKTA

3 pinsamma favoriter

Ove Sundberg i ”Solsidan”

Basil Fawlty­ i ”pang i bygget”

Homer Simpson i ”The Simpsons”