Aldrig för gammal för en ”Toy story”

NÖJE

Var inte rädd.

Våga se en animerad film. Tro inte att du är för gammal för tecknat.

Filmer som ”Toy story 3” tillhör bioårets höjdpunkter.

För en del människor låter det tydligen hur fel som helst.

En tecknad film. Om leksaker. En uppföljare dessutom. Kan det blir mer kommersiellt och fel?

Men en film som ”Toy story 2” kan fängsla så skilda storheter som Nathalie, 2,5, och skriftställaren/Dramaten-aktören Andres Lokko, 43.

Bra film, helt enkelt. Bra för många åldrar.

Trean är gjord med samma omsorg som de två första ”Toy story”. Den som följt genren vet att de är gjorda av bolaget Pixar, som ligger bakom mästerverk som ”Hitta Nemo”, ”Råttatouille”, ”Wall-E” och ”Upp”.

Alla deras elva långfilmer är sevärda, även om jag skulle placera ”Bilar” och ”Superhjältarna” sist på en sådan lista.

Men Pixar har en fantastiskt hög lägstanivå.

Det beror på deras sätt att arbeta. Jag träffade regissörerna i Pixar-gänget i Venedig förra året där de berättade om sitt arbetskollektiv.

Om man ska göra en animerad film är det viktigt att manuset är så bra det kan bli innan bilderna görs klara. Det är mycket tidskrävande att animera. Dumt att klippa bort scener och skämt som inte fungerar. En film som ”Toy story 3” skrivs under tre–fyra år.

Starka manus är grunden till Pixar höga klass. Precis som svaga manus ofta är förklaringen till misslyckanden. Man har svårt att tro att ett gäng briljanta författare suttit i åratal när man ser svenska komedier.

Visst finns det dåliga animerade filmer. För mycket massproducerat tecknat som rullar i reklamkanalerna, till ljudet av märkliga mekaniska röster.

Men animerat kan också ge stora bioupplevelser. Som japanen Hayao Miyazaki eller Bristol-gänget bakom ”Wallace & Gromit” med mera.

Första ”Toy story” handlar om avundsjukan en cowboydocka, tidigare favoritleksak, känner när hans pojke får en rymdgubbe som ny älskad födelsedagspresent.

Tecknade pärlor.

I tvåan hamnar samma cowboy hos en samlare som ska sälja honom och de andra figurerna till ett japanskt museum.

I trean har leksakernas ägare blivit redo att flytta hemifrån till universitet. Hans gamla leksakslåda hamnar på villovägar.

Små leksaker. Stora känslor. Mycket humor.

Unna dig en animerad film då och då.