De ångrar nog Gervais som värd

Jens Peterson om Golden Globe-galan

1 av 30 | Foto: ALL OVER PRESS
Claire Danes vann pris för sin roll som Temple Grandin
NÖJE

Golden Globe är mycket ryggdunkande och tackande.

Ricky Gervais kom med nödvändigt salt och syra till den sockrade festen.

Hollywood foreign press association ångrar nog att de bjöd in Gervais som värd en andra gång. Han högg direkt på organisationen och påstod att de är mutade och vill umgås med filmstjärnor så mycket att de nominerar dem trots att filmerna är dåliga.

Ricky Gervais öppnade med att skämta om Charlie Sheens supande. Han sa att många filmer var 3D förra året. Utom "The tourist" - som inte var tredimensionell.

Han sa att han visserligen inte hade sett den – men det hade ju ingen.

Gervais tog upp påståendet att The Tourist var nominerad bara för att Hollywood Foreign press association ville umgås med Angelina Jolie och Johnny Depp. Gervais sa att det inte var enda skälet. De utländska filmjournalisterna hade blivit mutade också.

Detta syftar på en anklagelse från en PR-agent som stämt HFPA och påstår att de tagit emot mutor. Bland annat skulle de ha blivit bjudna på en konsert med Cher i Las Vegas för att stödja "Burlesque" där Cher har en av huvudrollerna.

– Men hur kan det vara en muta att gå på en konsert med Cher? sa Ricky Gervais. Det är ju inte 1975.

Som höll den vassa tonen när han presenterade skådespelare som Bruce Willis och Robert Downey jr genom att räkna upp några av deras sämsta och mest okända filmer.

Och HFPA fick en ny, lite mildare, örfil av Robert De Niro som skojade med de utländska filmjournalisternas vana att alltid ta bilder där de står bredvid stjärnorna.

Robert De Niro försökte sig på mycket komik och tog upp recensionerna för Little Fockers. Plus alla mindre lyckade filmer han gjort.

De Niro fick en utmärkelse för sin hela karriär.

"Social network" blev störst vinnare med fyra globar och är en bra film. Jag tycker "The kings speech" är ännu bättre, men Colin Firth fick åtminstone pris. Och "The kids are allright" är värd den uppmärksamhet den nu får.

Kul att "Hämnden" med Persbrandt vann.

Susanne Bier såg genuint överlycklig ut när "Hämnden" ropades ut som vinnare. Hon tackade amerikanska distributören som vågade satsa på en film "där folk pratar som om de har potatis i halsen". Ingen skrattade. De kanske inte hörde vad hon sa utan trodde hon pratade med potatis i munnen.

Golden globe har en mer avslappnad stämning än Oscar. Det gör den lekfullare och underhållande att se. Ibland känslosamt, som när den tillfrisknade Michael Douglas fick en stående ovation när han gick upp på scen för att ge pris till bästa film.

Att blanda biofilmer och tv är rätt när så mycket bra görs för den mindre rutan.

Filmstjärnorna kommer. Inte bara de nominerade. Jane Fonda var där bara för att presenterade "Burlesque", Sylvester Stallone gjorde samma sak för "The fighter" och Jeff Bridges delade ut pris till Natalie Portman.

Men galan lider av samma elände som Oscar. Samma alldeles för långa tacktal där vinnarna läser från listor. Sega namnuppräkningar.

Nästan lika tjatigt som att se samma reklam och trailrar gång på gång på gång.

ARTIKELN HANDLAR OM