En hånad prins är bäst av alla

Nöjesbladets Jens Peterson om Oscarnomineringarna

NÖJE

Kungar mot cowboys, fattiga förlorare mot rika vinnare. Och Mikael Persbrandt i mästerliga ”Hämnden”.

Oscar 2011 handlar om skilda världar.

Jens Peterson.

I en bättre värld (”In a better world”) är den engelska titeln på ”Hämnden”.

I en mäktig överklassvärld utspelas ”The king’s speech”.

Colin Firth spelar prinsen med svårt talfel som hånas av sin far kungen. Men som tvingas ta över tronen när storebror abdikerar på grund av kärleken. Det är den bästa av alla de nominerade filmerna, och borde ge Oscar åt Colin Firth och Geoffrey Rush, och kanske också utmärkta Helena Bonham Carter.

”True grit” är också en mycket bra film. En skitig och brutal västern där Jeff Bridges gör en mörkare och hårdare version av den samvetslöse sheriff som John Wayne spelade 1969. Lika hårt och rufft är det i ”Winter’s bone”, en nutida skildring av fattiga amerikaner. I avlägsna berg där kriminella skapar sina egna lagar och struntar i polisen. En tonårsflicka försöker hitta sanningen trots motståndet från släkt och grannar.

Det är väldigt långt från eländet i Missouri till de akademiska intrigerna på Harvard-universitetet i ”Social network”. Historien om Facebook och datorn som mötesplats är en annan av de stora sevärdheterna.

Det är också ”Inception” som fick flera nomineringar men märkligt nog inte för regi. Den är en av årets mest originella filmer, och rör sig sannerligen i olika världar och på olika nivåer i vårt undermedvetna.

Medan ”The fighter” är en verklig historia om en boxare i en småstad. Christian Bale är fantastisk som hans bror och vore given för Oscar om inte Geoffrey Rush var så fenomenal i ”The king’s speech”.

Danska ”Hämnden” av Susanne Bier har också tufft motstånd, i synnerhet av ”Biutiful” som utspelas i Barcelona.

Den som letar svenskar att hålla tummarna för kan skänka åtminstone en fingertopp åt ”The way back”. Peter Weirs film är nominerad för bästa smink – så någon kan få Oscar för att ha gett Gustaf Skarsgård ett trovärdigt härjat utseende som rysk lägerfånge på 1940-talet?…

Svenska premiärdagar: King’s speech 4/2, True grit 18/2, Black swan 4/3, The fighter 11/3. The kids are all right släpps på dvd i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM