Oscar tittar bakåt ... och missar ”Tinker”

Jens Peterson om de filmer juryn glömde

NÖJE

Titta på de som kan vinna Oscar.

Ett starkt filmår.

Ändå tänker jag på de som saknas.

Det går inte att klaga på ett filmår där ljuvligheter som franska ”The artist” och Martin Scorseses ”Hugo Cabret” dominerar nomineringslistan. ”The descendants” är också en mycket bra film. Jag gillar ”Moneyball”.

Men det finns några konstiga luckor i listan på årets nominerade.

”Tintins äventyr – enhörningens hemlighet”. Om den nu inte kvalificerar som animerad borde den varit med som bästa film.

”Tinker, tailor, soldier, spy” skulle varit med bland bästa filmerna. Även för bästa regi, bästa klippning och bästa foto. Definitivt vunnit för bästa foto.

”Drive” är en smart actionfilm. Där finns mycket mer att hylla än ljudet.

Det finns saker jag tycker saknas.

Det finns annat som lämnar konstiga hål.

I kategorin Bästa film tävlar nu nio stycken. De fick inte ihop tio i år. Nähä.

I kategorin Bästa sång tävlar två och inte de vanliga fem. ”Man or muppet” är skriven av Brett McKenzie från ”Flight of the conchords”. Han är musikansvarig för nya långfilmen med Mupparna. Jag har sett den. Sångnumren är faktiskt bäst.

Den som såg Golden globe minns kanske att det blev en diva-tävling om bästa sång mellan Madonna och Elton John. Till Oscar är de inte ens nominerade.

Årets Oscargala blir en titt mot gamla fina tider. Både ”The artist” och ”Hugo Cabret” hyllar filmkonsten i början av 1900-talet. Woody Allens ”Midnatt i Paris” handlar om en författare som är övertygad om att det var bättre förr och längtar till 1920-talets Paris. Han hamnar där, på typiskt Woody Allen-vis och möter Hemingway och Picasso.

Han kunde lika gärna ha vandrat in i ”Hugo Cabret”.

Film som hyllarfilm. Och fantasi.

I den andan är det fint att vår svenske legend Max von Sydow åter hamnar i strålkastarljuset. Han är nominerad för bästa biroll. En veteran som blev världsberömd via Ingmar Bergmans filmer.

Dagens stjärnor gör ännu mer.

De två hyfsat coola filmstjärnorna George Clooney och Brad Pitt är båda nominerade för bästa huvudroll. Det är inte allt. Clooney har också en nominering för bästa manus till ”Maktens män” som han regisserade. Brad Pitt är producent både till nominerade ”Moneyball” och ”Tree of life”. Flitiga filmarbetare.

Den 26 februari vet vi vem som vinner.

Jag tror det blir en bra hyllningsnatt till Filmen.