Simon – också en filmens man

NÖJE

Paul Simon är en musikalisk mästare.

Han har också ett intressant filmiskt förflutet. Han är knuten till två mästerverk.

Men skrev och spelade i en rejäl flopp.

Jens Peterson.

På söndag spelar Paul Simon i Globen i Stockholm. Han är ute på turné för jubileet av ”Graceland”, och uppträder med Ladysmith Black Mambazo från det albumet.

Nu finns en mycket bra dokumentärfilm som skildrar tillkomsten av ”Graceland” och kontroverserna kring filmen.

Man kan köpa den och filmen visas i SVT nu på tisdag 24 juli. ”Under african skies” kallas ”Paul Simon i Sydafrika” i svensk tv.

Mycket sevärd.

Hans bioliv började med romantiska klassikern ”Mandomsprovet”. Filmen använde musik av Paul Simon och biosuccén blev ett genombrott för Simon and Garfunkel. Han skrev låten ”Mrs Robinson” till filmen.

Paul Simon hade senare en liten roll i Woody Allens ”Annie Hall”.

Han rörde sig i samma kretsar i New York, och var också med i Eric Idles parodi på The Beatles, ”The Rutles: All you need is cash” som kom 1978.

Monty Python-medlemmen Eric Idle och Paul Simon umgicks mycket. Idle skriver i sin självbiografiska ”The Greedy bastard diary” att de två semestrade på en västindisk ö när de hörde att John Lennon mördats.

Idle blev förvånad när han senare hörde sången ”The late great Johnny Ace” där Paul Simon sjunger att han mötte en främling på gatan i New York och gick till en bar med jukebox just den kvällen.

1980 kom filmen ”One trick pony”. Paul Simon skrev manus och spelade huvudrollen som misslyckade sångaren Jonah Levin. Den bygger delvis på hans egna upplevelser, i skivbranschen och privat. Så kunde det blivit om Paul Simon inte varit begåvad och framgångsrik.

Filmen är inte bra. Och det var få som såg den.

”One trick pony” och ”Hearts and bones” gjorde att Paul Simon hamnade i skuggan. Han var inte längre en självklar kassako för skivbolaget. De lät honom göra vad han ville.

Resultatet blev ”Graceland”. Paul Simon hörde syd­afrikanska låtar på en kassett och letade upp musikerna. Resultatet blev ett omdiskuterat samarbete som förändrade mycket - och en gigantisk kommersiell framgång.

Så kan det gå om man följer sitt hjärta och konstnärliga lust.

ARTIKELN HANDLAR OM