Fira med ”Dr No” och ”Love me do”

Läs Jens Petersons krönika

Foto: AP
Sean Connery i sin mest berömda roll – som James Bond.
NÖJE

Det var 50 år sedan i dag.

Den 5 oktober 1962. The Beatles släppte sin första singel, ”Love me do”.

Den första James Bond-filmen ”Dr No” (”Agent 007 med rätt att döda”) hade engelsk premiär. Nöjesvärlden förändrades.

Jens Peterson.

I dag är det globala James Bond-dagen, vilket mest är en pigg satsning av Bond-producenterna att få uppmärksamhet inför premiären av ”Skyfall”. Om tre veckor.

Så vitt jag vet är det ingen internationell Beatles-dag, men vi kan väl alla lyssna på ”Love me do” och en bukett andra Beatlesblomster.

The Beatles betydde så mycket och förändrade så många att det finns för många böcker om det. De påverkade inte bara hur musiken lät och inspirerade andra. De gav också popen och filmen ett nytt ansikte.

De två biofilmerna ”A hard days night” och ”Help” var energiska spelfilmer byggda kring medlemmarnas personligheter. Den andra hette ”Hjälp”! när jag såg den på Riverside i Stockholm 1965. Biografen som sedan blev Polarstudion och nu är gym.

Vi dansade över St Eriksbron efter den där visningen.

Häftig film var det. Leker med spionspänning och exotiska miljöer, som Bond.

The Beatles charmade alla, utom kanske James Bond och en del andra 50-talsherrar. Sean Connery muttrar i ”Goldfinger” att dricka champagne för varm är lika illa som att lyssna på Beatles utan öronproppar.

Men det var The Beatles producent George Martin som producerade sången ”Goldfinger” med Shirley Bassey, en av de bättre Bondlåtarna.

Den allra bästa gjorde Paul McCartney, ”Live and let die”. Även han samarbetade med George Martin som gjorde filmmusiken den gången.

The Beatles trummis Ringo Starr gifte sig 1981 med Bondbruden Barbara Bach från ”Älskade spion”. De två brittiska storheterna möttes igen.

The Beatles var också tidiga med det som långt senare kom att kallas rockvideo. 1967 hade de slutat turnera. Musiken de skapade i studio var för komplicerad att återskapa på scen då. I stället gjordes filmer av låtarna.

Peter Goldman, som arbetat på SVT med ”Drop in” och andra popprogram, flögs in från Stockholm. Hans filmer till ”Penny Lane” och ”Strawberry fields forever” blev stilbildande.

På fem år hade The Beatles gått många steg från ”Love me do”. Men i dag är det den smittande debuten vi firar.

Och sedan ser vi om ”Dr No”.