Ren magi på bio, bokstavligt talat

Läs Jens Petersons krönika

Foto: FOTO:OLA ÅKEBORN
Jens Peterson.
NÖJE

Hokus. Pokus. Simsalabim. Abrakadabra.

Filmvärlden gillar magi. Ett par aktuella filmer trollar med våra sinnen.

Häftigast i ”Now you see me”.

Och fortsättningen på den frasen är ”now you don´t”.

Saker och personer som försvinner är en klassisk illusion. Magiker har trollat bort både sig själva, diverse djur och stora föremål ända sedan 1900-talet var ungt.

”Now you see me”, som har svensk biopremiär nästa vecka, är en klurig kuppfilm. Vi möter fyra magiker som förs samman för en spektakulär show. Från scen ser de ut att genomföra ett bankrån långt därifrån. Hur går det till? FBI börjar jaga.

Skickligt manus och briljanta bedrägerier. Stark rollista. Jag säger inte mer.

Den här veckan släpps en annan magisk film direkt på dvd. Den heter ”The incredible Burt Wonderstone”, med Steve Carell, Steve Buscemi och Jim Carrey som olika magiker. Jim Carrey spelar den nya generationens vildare illusionist som gör otäcka experiment med sin kropp. Hans rollfigur påminner mer om någon i ”Jackass” än om Joe Labero.

De två andra är traditionella Las Vegas-gubbar med slitna nummer och saggiga repliker.

På ett sätt är trollkarlar och magi ett bra ämne för film. Illusioner och lögner passar bra på bioduken. På ett annat vis är magiska trick inte alls tacksamma på film. Kameran luras ändå hela tiden, och poängen med ett bra scentrick är att vi ser det hända framför våra ögon. Inte i klippningen.

En film kan få oss att tro att vi är på andra planeter. Då är det inte så svårt att få ett mynt att försvinna.

Det har kommit flera sevärda filmer kring magiker och deras konst de senaste åren. Christopher Nolan gjorde ”Prestige” med Hugh Jackman och Christian Bale. Edward Norton hade huvudrollen i ”The illusionist” som utspelas när magikernas storhetstid inleddes.

Pixars briljanta kortfilm ”Presto” handlar om en trollkarl och hans kanin, och animerade ”The Illusionist” är en vemodig resa. Genom åren har det kommit flera filmer om mästaren Harry Houdini, senast ”Death defying acts” med Guy Pearce.

I actionkomedin ”Kiss kiss bang bang” var Robert Downey Jr:s rollfigur trollkarl som ung. Vilket visar sig ha betydelse för spänningen.

Det lönar sig att kunna luras. I varje fall på film.