Gott om svenskar på Berlins filmfest

1 av 5
Edda Magnason spelar Monica Zetterlund i filmen ”Monica Z”.
NÖJE

BERLIN. Solen skiner och fåglarna kvittrar. Currywursten puttrar.

Det våras för filmfestivalen som i år får många svenska besök. Mikael Persbrandt, Stellan Skarsgård, Robert Gustafsson och Edda Magnason syns alla på den tyska filmfesten.

Konst är en sorts tråd på årets festival.

Inte bara filmkonst, utan den klassiska sorten med värdefulla målningar och skulpturer. Wes Anderson öppnade årets festival med sin ”The Grand Budapest hotel”, en underhållande skröna som utspelas i ett påhittat centraleuropeiskt land i början av 1930-talet.

Där har en berömd tavla en viktig roll.

Wes Andersons alldeles egna filmvärld är som ett färgstarkt konstverk. ”The Grand Budapest hotel” byggs som en serie ryska dockor. En författare berättar hur han som ung mötte en man som i sin tur drar en intrig från sin uppväxt.

Och det är där vi möter Ralph Fiennes, fantastiskt rolig som den servile hotellmannen mr Gustave. Han ärver en värdefull tavla, men det finns många andra som vill ha den.

George Clooneys ”The monuments men” bygger på verkliga händelser under andra världskriget. Han spelar själv ledare för en grupp konstexperter som ska rädda värdefulla verk. När tyska armén retirerar genom Europa stjäl de med sig mycket konst och förstör en del.

”Yves Saint Laurent” är en fransk biografi över den berömde modeskaparen. Filmens berättare är hans partner Pierre Bergé, och i ramhandlingen ser han över deras gemensamma konstskatt som ska säljas. Filmen diskuterar om mode är konst.

Edda Magnason är en av tio utvalda som Shooting star i Berlin, vilket ger sångerskan en chans att knyta kontakter inför en eventuell internationell karriär. Starkt genomslag för hennes roll som Monica Zetterlund.

Mikael Persbrandt spelar en rocksångare i ”En sång från hjärtat”, av danska Pernille Fischer Christensen. Hans motspelare Trine Dyrholm sitter i juryn för årets tävlingsfilmer, så den visas på en speciell gala.

Det gör också ”100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Efter succén i Sverige hoppas tyskarna på en liknande framgång här.

Stellan Skarsgård vann skådespelarpriset för ”Den enfaldige mördaren”. Han har chansen i år igen med huvudrollen i norska ”Kraftidioten” som är med i tävlingen.

Det och mycket annat väntar under Berlinale 2014.

ARTIKELN HANDLAR OM