I Linklaters film är åldrandet på riktigt

NÖJE

BERLIN. Hur åldras man i spelfilmer?

Det finns olika sätt. Smink. Byta skådespelare.

Richard Linklater gör på ett nytt vis. Hans ”Boyhood” spelades in i bitar under 12 år.

”Boyhood” är ett unikt projekt av Richard Linklater.

Samme regissör som gjort de tre romantiska filmerna med Julie Delpy och Ethan Hawke med nio års mellanrum. Den senaste är ”Before midnight”.

”Boyhood” är inspelad varje år med start 2002. På bioduken ser vi en pojke och flicka växa upp. De bor med sin mamma, spelad av Patricia Arquette, sedan pappan (Ethan Hawke) gett sig av.

Åren går. Nya förhållanden, nya bostäder. Vi ser pojken fram till han flyttar hemifrån och börjar på college­. Den fysiska förvandlingen sker framför våra ögon, och berättandet har inga dramatiska övergångar. Det är subtilt. Man ser på barnen att scenen måste utspelas något år senare.

Det normala är annars att folk sminkas för att se äldre eller yngre ut på film. Robert Gustafsson kommer till Berlin med ”100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann”. ett av många exempel på skickligt filmjobb där smink och mask förvandlar skådespelaren till olika åldrar. Robert Gustafsson är både mycket yngre och mycket äldre.

På festivalen har jag sett samma sak med Jennifer Connelly som sminkats till äldre kvinna för delar av ”Aloft”. Det är vanligt. Det är mer eller mindre övertygande.

Vi är också vana vid att en rollfigur spelas av olika personer i olika åldrar. I ”Nymphomaniac” görs den kvinnliga huvudrollen av Charlotte Gainsbourg som vuxen, men som yngre spelas hon av Stacy Martin. De är inte särskilt lika.

Barn på film kan vara ett problem när man ska göra en lång serie. Med Harry Potter lyckades de bra. Daniel Radcliffe och de andra åldrades i takt med att spänningen blev mörkare. Det skulle vara sju år i filmens värld och blev nio i verkligheten. Fast när de började filma visste de inte att det skulle bli så många filmer eller vart det skulle sluta.

Harry Potter-filmerna inleddes ungefär samtidigt som Richard Linklater satte igång sitt unika projekt. ”Boyhood” är en häftig upplevelse.

Och filmen kan mycket väl vinna fina priser i Berlins tävling.

ARTIKELN HANDLAR OM