Arv eller miljö – nu en stor fråga på bio

NÖJE

Hur blev du som du blev?

Föddes du med färdiga egenskaper eller formades du av uppväxten? Några aktuella filmer känner på smärtpunkter för föräldrar och barn.

Från blod till Bamse.

Japanska ”Sådan far, sådan son” följer två familjer när sjukhuset meddelar att de nu sexåriga sönerna förväxlades vid födseln. Vad ska mamma och pappa göra? Byta son så att dna matchar, eller behålla det barn de levt med och älskat under sex år?

Dagens premiär ”En familj – August: Osage county” handlar om barn och föräldrar och vad som formar oss som människor. Hur man behandlar sina ungar. Mamma är lik sin mamma.

Meryl Streep och Julia Roberts konkurrerar om Oscar med andra familjeberättelser.

I fina ”Philomena” stjäls huvudpersonens son av ­irländska nunnor. Pojken adopteras bort och modern försöker spåra vad som hände honom. Betydde rötterna något för hans liv?

Systrarna Cate Blanchett och Sally Hawkins i ”Blue Jasmine” är adopterade, och har olika sätt att se på sin klassbakgrund. ”Nebraska” handlar om familjer och vilket ansvar man har för varandra.

”Boktjuven” följer en adopterad flicka och relationen med fosterföräldrarna. Tre av de animerade filmer som nominerats för Oscar handlar om föräldralösa: ”Frost”, ”Dumma mej 2” och ”Josefin & Victor”.

Många funderingar kring vad som gör dig till den du är.

Förr betydde biologi och blod allt. I synnerhet fädernas kroppsvätskor. Var man barn till någon som kunnat kalla sig kung eller herreman var man bättre och viktigare. Även om de inte visste vad dna är trodde de att generna var avgörande.

Så är det i gammaldags sagor som ”Game of thrones” med sin medeltida moral och vikingavärderingar. Där är blodet bokstavligen så viktigt att de tar droppar från en man  med kunglig biologisk pappa och använder i häxerier. Figurerna i den världen tror att människors öden är förutbestämda. Bönder och drottningar rör sig regelbestämt som i schack.

I färska biosuccén ”Bamse och tjuvstaden” förklaras Vargens tidigare kriminella beteende med hur han som övergiven liten hamnade hos tre skumma vargar som lärde honom stjäla. ”En gång tjuv, alltid tjuv - det är det dummaste jag hört”, säger Bamse.

Bamse tror på allas möjlighet att ändra sig. Och har fingret på pulsen i vår tids blodiga fråga.

ARTIKELN HANDLAR OM