Svenska barnfilmen står sig ännu stark

Jens Peterson om svenska filmer för de minsta

NÖJE

Gurkor med gröna tänder och en trollkarl som drack upp sig själv.

Lennart Hellsings underbara värld når bioduken.

Den svenska barnfilmen fortsätter visa sig stark.

Bamse är ­herre på täppan när svenska film­våren sammanfattas. Ingen av de andra svenska premiärerna är i närheten av att vara så framgångsrik på bio. ”Hundraåringen...” finns fortfarande kvar på Biotoppen, men den ­hade premiär i julas.

Årets hittills största svenska biopremiär är animerade Bamse. Den följer i en stolt tradition av svenska barnfilmer. Under de senaste månaderna har vi även fått en ny bra Alfons Åberg och en ”Emil & Ida i Lönneberga” byggd kring Björn Bergs älskade bokillustrationer.

Poul Ströyers teckniningar betydde mycket för Lennart Hellsings bok kring Krakel Spektakel 1959. Den har fortsatt förtrolla generation efter generation, och nu finns det en biofilm som fångar texterna. ”Krakel Spektakel” visades på barn- och ungdomsfilmsfestivalen i Lund och får premiär över hela landet den 5 september.

Innan dess kan vi hylla Lennart Hellsing som fyller 95 i början av juni.

Filmen följer Annabell Olsson som åker till sommarstugan med mamma, pappa och tre små trillingsyskon. Samt farmor (Vanja Blomkvist) som för Annabel in i fantasins och böckernas värld.

Där finns Anton Lundqvist som Krakel Spektakel och Lina Ljungqvist som Kusin Vitamin. Där dansar Shima Niavarani som Selma Selleri medan Ika Nord leder musiken för de showande grönsakerna. Henrik Dorsin är kejsaren av Kina. Det är snällt och färgstark och härligt vimsigt.

Den som kan sin Hellsing kan rabbla verser som ”Dinkeli dunkeli doja, heter en grön papegoja, Dinkeli dunk, heter en munk, som bor i en pepparkakskoja.”

Det är rim utan reson, det är verser som tänjer på språket och allt vi ser omkring oss. Många av Hellsings texter har tonsatts till sånger, korta förföriska fyrverkerier av lekfullhet och anarki.

Munken är med i filmen, där skådespelarna rör sig i en värld av kartonghus och tecknade landskap.

Det är mycket älskvärt. För barnasinnen i alla åldrar.

I vinter har vi också kunnat se den vemodiga animerade ”Resan till fjäderkungens rike” och i sommar kommer Pettson och Findus tillbaka på bioduken. Svenska barnböcker fortsätter ge inspiration.

Filmen om Krakel Spektakel är byggd kring jakten på trollkarlen från Indialand, som förvandlade sig till ett glas lemonad och drack upp sig själv. Men den riktige trollkarlen är Lennart Hellsing som skapar magi med ord. Svindlande ramsor som ger färgstarka bilder.