Tre väntade favoriter – men några saknas

Jens Peterson om nomineringarna till Guldbaggen

1 av 7
NÖJE

Tre i topp. Tre väntade favoriter.

”Turist”, ”Gentlemen” och ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” gör upp om årets Guldbaggar.

”Gentlemen” fick flest nomineringar – men ”Turist” borde bli största vinnaren. Några utropstecken saknas i listan.

2014 var ett starkt filmår och de bästa filmerna har redan prisats på internationella festivaler.

Roy Andersson, Ruben Östlund och Mikael Marcimain är nominerade till bästa regi, och deras filmer tävlar i många klasser. Roy Andersson nomineras dock inte för manus.

Jag tycker ”Turist” är den bästa och skulle ge många guldbaggar till Ruben Östlund och hans film, men prisjuryn lär förmodligen sprida priserna mellan flera.

Roligt också att juryn uppmärksammar Vera Vitali i Ulf Malmros fina ”Min så kallade pappa”, ett tragikomiskt drama som ett annat filmår kunde fått flera nomineringar. Sverrir Gudnason har varit skicklig i tre filmer 2014, och kan nu vinna både för huvudroll och biroll.

De nominerade skådespelarna är alla bra, men det finns flera insatser som inte fått plats. Jag hade nominerat Suzanne Reuter för hennes riviga biroll i ”Micke & Veronica”.

Jonas Karlsson är stark både i ”Stockholm stories” och ”Hallonbåtsflyktingen”, två sevärdheter som inte heller fick nomineringar. Michael Nyqvist i ”Min så kallade pappa” är också utmärkt.

Jag tycker ”Tusen bitar” om Björn Afzelius är en mycket stark dokumentär, men den fick konstigt nog ingen nominering,

”Micke & Veronica” är en stor publikframgång och blir vid sidan av ”Sune i fjällen” den svenska film från 2014 som setts av flest biobesökare.

Mest är det barnfilmer som gett de största biljettintäkterna, men ”Tjuvarnas jul – trollkarlens dotter” är den enda familjefilm som fått nomineringar. Vid galan delas dock en Gullspira ut för särskilda insatser inom barnfilm.

Ett bra filmår. I stort väntade nomineringar. Nu får vi hoppas på en underhållande och värdig Guldbaggegala.

ARTIKELN HANDLAR OM