Spioner är vi allihopa – på bioduken 2015

Jens Peterson ser en stark filmtrend

1 av 4
KLICHÉFEST Liam Neeson spelar något så unikt som en före detta polis som brottas med hjärnspöken. Foto
NÖJE

Jönssonligan har blivit coola, kompetenta och kloka. En svensk kuppfilm inleder filmåret 2015.

Ett år med många spioner, agenter och kupper på bio.

Johnny Depp, Colin Firth, Sean Penn och Melissa McCarthy ger sig alla in i filmens värld av hemliga intriger.

Ex-agenten Liam Neeson rensar redan bioduken från skurkar i ”Taken 3”.

Själva urspionen på film kommer tillbaka. Daniel Craig spelar in sin fjärde James Bond med vinterscener i Österrike, klassisk actionterräng för 007. ”Spectre” får premiär i oktober.

När James Bond var ny het filmhjälte på 1960-talet kom det flera efterföljare, både på bio och i tv. En populär tv-serie var ”Mannen från U.N.C.L.E”, där Bond-författaren Ian Fleming var inblandad i tillkomsten av hjälten Napoleon Solo. Den 50 år gamla tv-serien biofilm blir i år av Guy Ritchie.

De två agenterna spelas av Henry Cavill (nye Superman) och Armie Hammer, och i rollistan finns Hugh Grant och Alicia Vikander. På bio 14 augusti.

Tom Cruise skulle haft huvudrollen som Napoleon Solo, men valde i stället att göra en femte ”Mission: Impossible”. Hans agent Ethan Hunt får vi återse mot slutet av året.
 

Första spion ut är Colin Firth med huvudrollen i ”Kingsman: The secret service” som får biopremiär 30 januari.

”Child 44”, med Tom Hardy, Gary Oldman och Noomi Rapace, följer en rysk agent som utreder seriemord i kalla krigets Moskva. Sean Penn har huvudrollen i ”The gunman”, spionspänning om skum organisation.

Johnny Depp syns i liknande, fast komisk, action i ”Mortdecai”. Hans antihjälte är en antikhandlare som jagar en hemlig kod. Paul Bettany spelar olycksdrabbad betjänt åt mustaschelegante Mortdecai.

Även Sacha Baron Cohen ger sig in i spionspelet. Efter rollerna som Borat, Ali G och Brüno kommer han nu i ”Grimsby”. Mark Strong är agent i det mötet mellan spion och fotbollshuligan.

”Spy” heter nya komedin med Melissa McCar t hy. Hon jobbar på CIA, där Jude Law och Jason Statham är tuffa agenter på fältet. Hon måste infiltrera en grupp vapensmugglare. Svensk biopremiär 5 juni.

Matt Damon har åter tagit på sig rollen som super­agenten Jason Bourne, men den uppföljaren får vi vänta på till sommaren 2016.
 

Fattas bara svenske toppagenten Hamilton. Var är han när det våras för spionerna?

ARTIKELN HANDLAR OM