Star wars tar fram din inre utomjording

1 av 6
1977 såg det ut så här i rymdskeppet Millenium Falcon: Chewbacca (Peter Mayhew), Luke Skywalker (Mark Hamill), Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness) och Han Solo (Harrison Ford).
NÖJE

Hösten 1977 såg jag ”Stjärnornas krig” på bio. Mark Hamill och Carrie Fisher besökte Stockholm i oktober det året för att berätta om filmen som fick svensk premiär den julen.

På 38 år har Star wars växt till ett fantastiskt fenomen.

Jag var där i Filmhuset när Luke och Leia kom till Stockholm. I höst har jag träffat stjärnorna i den nya filmen.

Vårt tjocka specialmagasin om Star wars finns ute nu. Det har varit kul att gräva ner sig i den galax som George Lucas skapade, och möta reaktionerna från folk när vi berättat vad vi jobbat med.

Glädje. Entusiasm. Star wars får människor att le. Hjärtan att klappa fortare. Ett universum som verkar bejaka leklust och fantasi.

Från 5-åriga Legobyggare till 55-åriga Legobyggare och 47-åriga samlare som läser 100-tals böcker om Tatooine. I tidningen möter vi Johanna Nybelius som syr egna dräkter inspirerade av filmerna. Star wars fascinerar på olika vis.

Det är inte de mer mänskliga figurerna Luke Skywalker, Leia och Han Solo som ger ansikte åt Star wars. Maskerade Stormtroopers och Darth Vader har blivit seriens symboler, tillsammans med Yoda och robotarna.

Det var listigt av George Lucas att påstå att ”Stjärnornas krig” utspelas för länge sedan i en galax långt bort. I ett avlägset förflutet. Filmer som sägs utspelas i framtiden blir paradoxalt nog fort åldersstigna. Men det här ska vara en gammal värld och varelser, liksom Tolkiens skapelser.

Det gör dem mer tidlösa.

Ett ekonomiskt genidrag av George Lucas var att behålla rättigheterna till leksaker och annat när han skrev kontrakt för de första filmerna. Han har inte varit försiktig med att sälja ut sitt varumärke. Star wars- symboler finns på det mesta man kan tänka sig och en del man inte trodde. Stekspadar!

Lek och allvar. George Lucas var påverkad av Vietnamkriget när han skrev manus. För honom var USA det högteknologiska imperiet, och rebellerna motsvarade vietnameserna. Filmen blev en gigantisk publikframgång i hemlandet och födde klassiska matinéhjältar.

Lucas lånade från flera myter och äventyr till sin galax som fått ett eget liv. De som älskar mest är också de som verkar kunna bli mest upprörda i diskussioner om Lucas rymdimperium.

Star wars tar fram din inre utomjording.

ARTIKELN HANDLAR OM