2015 slutar med en dånande biofest

NÖJE

Först kom det inget. Sedan kom det inget.

Nu slutar 2015 med en dånande biofest.

”Star wars: The force awakens” och ”En man som heter Ove” hjälper till att fylla biograferna i jul.

Många sevärda filmer fick biopremiär i år, men det är få som lyckats hitta en storpublik. I synnerhet svenska filmer har haft det svårt.

Nu i elfte timmen kommer den svenska ekonomiska räddningen med Helena Bergströms ”En underbar jävla jul” och Hannes Holms ”En man som heter Ove”.

Inför årets största biohelger blir det trängsel av storfilmer.

Senaste James Bond – ”Spectre” – har setts av 800 000. ”Star wars -the force awakens” lär passera den siffran på samma vis som Millennium falcon rivstartar snabbare än ljuset. Nya ”Star wars” har på ett par dagar blivit en succé med utsålda salonger. Filmen har premiär på 593 dukar runt Sverige, en tidigare osannolik siffra.

Det har kommit några filmer tidigare i år som gått bra, eller åtminstone hyggligt jämfört med tidigare år. ”Så ock på jorden” nådde inte 300 000 besökare, vilket är en besvikelse för producenterna. Dokumentärerna ”­Filip och Fredrik presenterar: Trevligt folk” och ”Jag är Ingrid” har lockat många, och bland övriga svenska f­ilmer finns tillräckligt med kvaliteter för att få ihop en bra Guldbagge-gala.

”Star wars – the force awakens” är den bästa bland årets stora actionfilmer, tillsammans med ”Mission: Impossible – rogue nation” där Rebecca Ferguson imponerar stort vid sidan av Tom Cruise. Båda är bättre än ”Spectre”.

”Jurassic world” blev sommarens stora publikfavorit på svenska biografer. Den påkostade actionfilm som nu i årets sista timmar får mest hyllningar är dock den ­ensidiga biljakten ”Mad Max: Fury road”. Den Golden globe-nominerades som bästa film.

Det måste väl ändå vara ett skämt. Borde den i så fall inte nomineras som komedi? I stället för den veten­skapligt lärorika ”The martian”. ”Mad Max: Fury road” har filmårets mest skrattretande sekvens med en hårdrockgitarrist som slösar elektricitet utan att de som kör omkring i bullrande bilar rimligtvis kan höra honom.

Nej, ”Star wars – the force awakens” borde haft den nomineringen om det behövs action bland priserna. Men den filmen hade väl Golden globe-juryn inte sett innan de röstade.