Peter Lundblad skrev svenska klassiker

"Ta mig till havet" och "Vem ska trösta Knyttet?" är tidlösa

1 av 13 | Foto: Amanda Lindgren
NÖJE

Peter Lundblad sjöng sig in i svenska folkets hjärtan med ett par klassiker.

Hans evigt gröna ”Ta mig till havet” och tonsättningen av ”Vem ska trösta knyttet?”.

Två sidor av vemod och längtan efter gemenskap i sommarnatten.

”Ta mig till havet” har länge återkommit hos ”Allsång på Skansen” och alla andra tillfällen där svenska sommarvisor samlas. Den var alltid avslutningslåt på ”Badrock” med Björn Skifs och hans gäster.

Sången skulle varit med även i juli 2016 när ”Badrock” gör comeback i Borgholm. Björn Skifs berättade att konserterna i sommar skulle börja med The Eagles ”Heartache tonight” och sluta med Peter Lundblads ”Ta mig till havet”. Så måste det vara på ”Badrock”.

”Vem ska trösta Knyttet?” bygger på Muminförfattaren Tove Janssons rimmade bilderbok om det mycket ensamma och rädda Knyttet som ger sig ut i natten. Peter Lundblad och Torbjörn Eklund gav melodier åt berättelsen, med många fina sånger som fått ett eget liv. Bland rösterna på skivan finns Lasse Tennander, som i unga år spelade med Peter Lundblad. De skrev tillsammans 1973 den fina ”Lika blå som dina ögon”.

Peter Lundblad var duktig musiker och sångare i många sammanhang, bland annat i Melodifestivalen både som körsångare och tävlande. När ABBA vann Melodifestivalen 1974 med ”Waterloo” var Peter Lundblad en av bakgrundssångarna i kören Ajax som var med i svenska uttagningen.

Peter Lundblad gjorde många inspelningar och konserter. Hans skiva 2012 hette ”En obotlig romantiker”, en fin självbild av en låtskrivare som lyhört rörde sig mellan dur och moll.

Peter Lundblad är död. Men vi kommer att sjunga ”Ta mig till havet” varje sommar och många kommer liksom Knyttet att hitta tröst i hans vackra melodier.

Jens Peterson