Iskallt ute – men på bio är det glödhett

NÖJE

Vår bästa tid är nu.

När den svenska vintern är som mörkast och kallast är biograferna heta.

Massvis med bra filmer att se.

Januari. Långtråkig vardag och mycket som går i ide. Men svenska biografer har sin högsäsong den här perioden. Julhelgernas storfilmer lockar fortfarande – både ”En man som heter Ove” och ”Star wars: The force awakens” har setts av över en miljon svenskar.

Nu kommer många starka filmer som är aktuella för Oscar och andra priser. Den här helgen är det premiär för ”Steve Jobs” och ”The big short”, nästa vecka är det dags för fascinerande ”The revenant” med Leonardo DiCaprio och Tom Hardy. Regissören Alejandro González Iñárritu vann med den helt annorlunda ”Birdman” förra året och är en av favoriterna även den här säsongen.

Och så fortsätter det.

Innan Oscarsgalan den 28 februari har svenskarna fått chansen att se nominerade ess som ”The danish girl”, ”Spotlight”, Rocky-uppföljaren ”Creed” och den fantastiska animerade ”Anomalisa” av Charlie Kaufman. ”Trumbo” med Bryan Cranston som svartlistad manusförfattare i Hollywood och romantiska ”Brooklyn” om en ung kvinna från Irland som skickas till New York på 1950-talet.

1950-talets Hollywood är spelplatsen för broderna Coens komedi ”Hail, Caesar” med en stjärnspäckad ensemble.

Inviger årets Berlinfestival.

Mer gamla tider. Dramat ”Spionernas bro” går redan på bio, liksom ”Carol” som är favorit till flera tunga priser.

Todd Haynes kärleksdrama fångar skickligt New York och amerikanska vägar på 1950-talet. Cate Blanchett och Rooney Mara är mycket bra i de två huvudrollerna. Så bra att filmbolaget/Oscarsjuryn lagt dem i olika kategorier. Rooney Mara, som egentligen har den största rollen, kan vinna Oscar för bästa biroll. I konkurrens med bland andra Alicia Vikander i ”The danish girl” och Kate Winslet i ”Steve Jobs”.

Den kategorin är en av de med hårdast konkurrens. Det finns många starka skådespelarinsatser på bio den

närmaste tiden.

Det enda av årets nominerade Oscarsstorheter som inte får svensk premiär före galan är ”Room” som vi kan se från den 18 mars.

Då börjar den heta biovintern ta slut. Fram till dess väntar många häftiga upplevelser som lyser upp mörkret.

ARTIKELN HANDLAR OM