Elliphant lever upp till hajpen

Storsjöyran har modet att välja artister med hjärtat

Energi & självförtroendeEllinor Olovsdotter har briljant tajmning och är musikalisk in till märgen, med ett självförtroende som matchas av Storsjöyran som festival.
NÖJE

Lite jämtländsk stolthet och Sveriges vackraste festivalplats.

Men det som framför allt har hållit Yran levande i 30 år är förstås modet att välja artister med hjärtat.

Oavsett om det är gubbpunkare som Bad Religion eller Sveriges nästa internationella genombrott ­Elliphant.

Är det en slump att både Ola Salo och Justin Hawkins har dansat på borden på samma festivals legendariska efterfest? Att Lady Gaga har tagit ett varv i samma källare, efter att ha bokats precis i skarven mellan spännande debutant och världskänd ­superstjärna?

Självklart inte.

Däremot säger det enormt mycket om Storsjöyrans själ. Det är här artister trivs. Och det brukar smitta av sig på besökarna.

Årets 30-jubileum har visserligen ingen Gaga på Stortorget. Ändå finns här bokningsskärpa, mod och hjärta som många liknande konkurrenter saknar. En själ som till exempel grannen Gatufesten knappt 20 mil bort inte lyckats hitta på nästan lika lång tid som Yran har levt. Här kan du se ”Så mycket bättre”-folkligt, P4-skval och svensk metals största live-ess In Flames bland vasst plockade framtidsstjärnor.

Precis som de några hundra som ser det elektroniska dansyrvädret ­Elliphant precis när solen är på väg ner över Storsjön på fredagskvällen.

På en avig tid och på en än så länge för stor scen visar unga Ellinor Olovsdotter ändå att hon har allt som behövs för att ­leva upp till den internationella hajpen, inte minst ­live.

Briljant tajmning, musikalisk in till märgen, ­raspig och hes som om hon hade ärvt både de 90-talskantiga techno-­venerna och rösten från Leila K.

Energin och självförtroendet syns i varje ­andning.

Precis som hos Storsjöyran.