Jag undrar om de äter

1 av 2
Synas i sömmarna Är höfterna för breda, läpparna för tjocka eller hyn för dålig? I veckor ska "Top model"- deltagarnas utseenden bedömas av fotografer, juryn, tv-tittarna - och journalister.
NÖJE

Det är en hård värld. Jag blev påmind om det på pressvisningen av "Top model Sverige" (som började på TV3 i går) när vi cyniska journalister plötsligt unisont drog efter andan då en av tjejerna dök upp i rutan osminkad. Blek och med tonårskvisslor.

Det var inte medvetet förstås, men nu för tiden är vi så vana vid att bedöma folk i tv att det går av bara farten.

Man hinner inte tänka på att det är en vanlig tonårig tjej som sitter där med sina komplex.

Man tänker inte på det förrän en annan av tjejerna, som är 17 år och jättevacker, får kritik för sin stora överläpp vid en fotografering och sedan hakar upp sig totalt på det.

Då börjar man fundera på att det är bra konstigt. Hon ser ju inte direkt ut som ett cirkusfreak, men nu kommer hon ändå att grubbla över varför just hon skulle födas med så stor trut.

Jag gillar "Top model". Det är inte det. Jag ska följa det slaviskt. Men samtidigt kommer jag att undra hur det är att vara så ung - för deltagarna är yngre än i det amerikanska originalet - och bli bedömd av någon svettig fotograf som säger att ens ben är hopplösa eller kallar ens höfter för ett problemområde.

Jag kommer att undra om tjejerna äter ordentligt.

Om de inte blir trötta på att ta order.

Om de mår bra.

Samtidigt kommer jag att syna dem i sömmarna och ha en jävla massa åsikter.

Du kan läsa några av dem här nedan.

KARROMETER

Läs mer

Karolina Fjällborg