Sex på tv gör dig bara gravid i USA

NÖJE

Ju mer det liggs i rutan, desto fler gravida 15-åringar på gator och torg?

Ja, säger man i USA.

Tveksamt, säger jag.

Nyligen offentliggjordes resultatet av vad som tydligen är den första tillförlitliga amerikanska undersökning som har gjorts angående hur humpande i tv-serier påverkar antalet tonårsgraviditeter.

Det var research- och analysföretaget Rand som kom med de alarmerande nyheterna, som gick ut på att de tonåringar som ser mycket på tv-serier där folk ligger med varandra utan ödesdigra konsekvenser löper dubbelt så stor risk som andra att bli med barn/göra någon med barn.

Man menar alltså att sexiga serier uppmuntrar kidsen att hoppa i säng med varandra, och lämna kådisarna i byrålådan.

Jag kan i och för sig hålla med om att sex ofta framställs som lite väl okomplicerat i tv. Det är ju sällan det där jobbiga avbrottet då kondomen ska på kommer med i bild, och eftersom klamydia inte går särskilt bra ihop med designerklänningar ska vi nog inte vänta oss att Serena i ”Gossip girl” drabbas av genital klåda inom den närmaste framtiden.

Men jag tror ändå att det är läge för en brasklapp modell större när det gäller de här rönen.

För dels så tar undersökningen inte särskilt stor hänsyn till de socioekonomiska faktorer som vi vet spelar roll när det gäller tonårsgraviditeter, och dels så har man inte tagit reda på vad som är hönan och vad som är ägget i frågan.

Alltså om det är tonåringar som ser sexakter på tv som kastar paltorna i inspiration, eller om det är tonåringar som redan har tjyvtjockt med snusk på hjärnan som är mer benägna än andra att titta på serier där sexuell aktivitet bejakas.

Dessutom är det väl ett faktum att medan tv-programmen sägs ha blivit allt mer vågade så har tonårsgraviditeterna i USA faktiskt minskat sedan tidigt 90-tal?

Men mest intressant av allt är ändå att jag ingenstans hittar en enda artikel där det påpekas att om sex i amerikanska tv-serier leder till att amerikanska tonåringar blir på smällen, så borde tonåringar i alla andra länder där amerikanska serier visas – vilket ju i princip är i hela västvärlden – också bli ofrivilliga föräldrar i större utsträckning.

Så man kanske bara skulle ta och leta på annat håll i det amerikanska samhället efter boven i dramat.

FAKTA

Stekhet: ”House of Saddam” kommer till Canal Plus 17 december! En miniserie som The Independent beskrev som ’Sopranos’ med scudmissiler.

Ljummen: Snart har ”90210” premiär i TV 400. Remaken är ingen total katastrof, men håll förväntningarna i schack.

Iskall: ”En fyra för tre” på dvd? Kan man inte bara få kasta pengarna direkt i papperskorgen?

ARTIKELN HANDLAR OM