V, Eastwick, A-team – 80-talet är tillbaka

Pilotsäsongen igång i USA

NÖJE

Ödlemänniskor, A-lag och häxor från Eastwick...

Det glada 80-talet invaderar snart på bred front.

Pilotsäsongen har dragit igång i Hollywood.

Alltså den tid på året då testavsnitten av de nya serier som tv-bolagen vill satsa på beställs, rollbesätts och börjar spelas in.

Proceduren är utdragen och håller på till och med april, för att de olika kanalerna sedan, i maj, ska kunna presentera höstens och vinterns utbud för press och annonsörer.

Mycket hinner givetvis hända fram till dess, men redan nu kan man skönja en klar trend bland årets nykomlingar.

Den är puffärmad, neonfärgad och gladlynt.

Lite missförstådd i allmänhet, och bland stilpoliser i synnerhet. Den är 80-tal.

Till att börja med har ABC nu officiellt beställt pilotavsnittet av den remake av ”V” som det började snackas om i höstas. Det är ”The 4400”-skaparen Scott Peters som ska väcka den legendariska sciencefiction­serien till liv, och handlingen kommer att kretsa kring en kvinnlig Homeland Security-agent samt ett gäng rymdvarelser som påstår att de kommer med fredliga avsikter.

Om jag vore ett marsvin skulle jag vara rädd. Mycket rädd.

ABC har även gett grönt ljus för ”Eastwick” – en serie med övernaturliga inslag som ska baseras löst på långfilmen ”Häxorna i Eastwick” från 1987, och handlar om tre kvinnor som får märkliga krafter när en karismatisk främling kommer till staden.

Ett annat bolag som satsar dubbelt på 80-tal är NBC.

De gör dels dramaserien ”Lost in the 80’s”, som jämförs med ”The wonder years” (”En härlig tid”) men ska utspela sig på 80-talet

i?stället för på 60-talet, och handla om en familj med fyra barn och en pappa som är bilförsäljare.

Och dels gör de ett nytt försök med att göra tv av Ron Howards långfilm ”Parenthood” (”Föräldraskap”) – som frontades av Steve Martin 1989 och handlade om glädjeämnena och vedermödorna med att vara ett päron.

Serien är tänkt att bli en dramakomedi med timslånga avsnitt i samma ton som filmen, men med nya karaktärer och en handling som är uppdaterad till det nya, trådlösa samhället.

Dessutom ska, som ni säkert har hört, Ridley Scott göra långfilm av det ofrivilligt komiska gänget i ”The A-team”.

Vi som gillade 80-talet kan med andra ord boka in en rejäl nostalgitripp i almanackan.

FAKTA

Karrometern

Stekhett

Steve Buscemi säljer fulsprit under förbudstiden i Martin Scorseses kommande HBO-drama ”Boardwalk empire”. Lär bli grymt.

Ljummet

Filmversionen av ”Arrested development” ser äntligen ut att faktiskt kunna bli av. Eventuellt.

Iskallt

Finfina dramat ”Friday night lights” rullar fortfarande i USA, trots dåliga tittarsiffror. Men Kanal??5 verkar ha dumpat serien totalt.

ARTIKELN HANDLAR OM