Torterade kvinnor går hem i tv-soffan

NÖJE

Folk som har sysslat med skräckfilm har vetat det länge.

Och nu verkar även tv-skaparna ha fattat galoppen.

Våld mot kvinnor är en storsäljare.

Det mesta som den konservativa amerikanska föräldraföreningen Parents Television Council hojtar om ska tas med en rejäl nypa grovsalt.

Föreningen består av (och ja, nu drar jag alla över en kam) en miljon totalt humorlösa bibeldårar, som – i stället för att själva ta ansvar för vad deras ungar tittar på, eller lita på att de har lyckats överföra så pass sunda värderingar till sina ungdomar att de kan skilja på fiktion och verklighet – har tagit på sig rollen som televisionens moraliska vakthundar.

Och gjort det till en livsstil att känna indignation.

Inte en utomäktenskaplig kyss, inte en smocka, inte ett fult ord – inte ett okristligt skämt – slipper igenom deras rigorösa tråkkontroll.

Ja – jag skulle kunna skriva en hel bok om hur mycket nötter det finns i det där gänget.

Men i veckan läste jag faktiskt en rapport från PTC som fick mig att haja till lite.

Den gjorde nämligen gällande att medan våldsskildringarna i de amerikanska mainstreamkanalerna totalt sett bara ökade med 2 procent mellan 2004 och 2009, ökade skildringarna av våld mot kvinnor med 120 procent under samma period. Och våldet mot tonårstjejer med 400 procent.

Vilket ju faktiskt är ganska anmärkningsvärt.

Nu säger undersökningen visserligen ingenting om hur stor del av våldet som fortfarande är riktat mot män – men man lär väl åtminstone kunna dra slutsatsen att kvinnliga offer är på tapeten.

Och att publiken älskar det.

För det verkar det ju som att vi verkligen gör.

Kriminalserier som ”CSI”-trippeln, ”Criminal minds” och ”The mentalist” – som gärna frossar i sexuellt våld, nakna vita kvinnolik och unga skönheter som hålls fångna i källaren hemma hos någon tok, för att snart bli torterade – har gått som tåget de senaste åren.

Tv har helt enkelt tagit lärdom av skräckfilmen, där unga snygga kvinnor i dödlig fara har dragit in kosing i årtionden.

Inget fel i det kanske.

För att en ökning av en viss sorts våld i tv skulle föda en ökning av samma sorts våld i verkligheten finns det väl inga större belägg för.

Men man kan ju undra varför folk i största allmänhet finner kvinnliga offer så förbannat rafflande.

FAKTA

Karrometern

Stekhett

Nya ”V”, som har amerikansk premiär på tisdag, får bra förhandssurr, och ser lovande ut. ABC har lagt ut de första knappa tio minuterna på nätet, för den som vill tjuvkika.

Ljummet

Brittiska ”Being human”, som nyligen gick i SVT, får en amerikansk remake. Vilket säkert kan bli hyfsat, men samtidigt får mig att undra: Varför?

Iskallt

Nya sjukhusserien ”Trauma” (som TV3 har de svenska rättigheterna till) har stendött.