De gjorde 00-talet bättre och roligare

NÖJE

Det är mycket listor över decenniets bästa just nu.

Och här kommer en till – över sköna lirare som gjorde tv-tittandet lite roligare. För väldigt många. Så, utan någon vidare inbördes ordning: Tio 00-hjältar.

1. Sarah Jessica Parker.

”Sex and the city” handlade visserligen om fyra kvinnor, men bars huvudsakligen på Parkers späda axlar. Fast ”handlar” och ”bärs” är kanske rättare uttryckt – då en andra långfilm är på g, och ”SATC” verkar hålla ända in på 10-talet.

2. Alan Ball.

En man med en magisk penna. Efter att ha vunnit en Oscar för ”American beauty” dunkade karln in ”Six feet under”, som briljerade i fem säsonger. Sedan högg han tänderna i vampyrgenren, och skapade ”True blood”.

3. Tina Fey.

Den tänkande mannens sexsymbol, och en fena på att både skriva, producera och agera komedienne. Gav oss sin baby ”30 Rock” och obetalbara Sarah Palin-imitationer.

4. Ricky Gervais.

Stephen Merchant ska förstås ha halva äran för att ha varit med och skapat både den stilbildande mockumentären ”The office” och efterföljande ”Extras”. Men det var Gervais som spelade huvudrollen. I alla bemärkesler.

5. Tyra Banks.

Hjärnan bakom och ansiktet utåt för ”America’s next top model” – en av realitydecenniets starkaste serier. En tv-mogul med Oprah-ambitioner, och en smärre enkvinnasarmé.

6. Josh Schwartz.

Först ”OC”, och sedan ”Gossip girl”. Schwartz har visat ett enormt lukrativt sinne för tonårsliv.

7. Shonda Rhimes.

En svart kvinna som har gjort sig ett stort namn i de vita manliga manusförfattarnas och producenternas värld. Rhimes styr både ”Grey’s anatomy” och ”Private pratice”, och har dessutom en tredje serie – ”Inside the box” – på gång. Och medan ”Grey’s” har haft sina svackor och bakom kulisserna-drabbningar, kan man inte säga annat än att de har blivit små mediala följetonger i sig.

8. J.J. Abrams.

”Alias”, ”Lost” OCH ”Fringe”... Att säga att den här killen har en hjärna som fungerar ovanligt bra är decenniets underdrift.

9. Simon Cowell.

Som elak domare i ”American idol”, ”The X factor” och ”Britain’s got talent” har han inspirerat små vresiga jury­copycats över hela världen. Inte minst här i Sverige.

10. David Chase

Chase skapade ”Sopranos”. Och visade vägen för det moderna, högkvalitativa tv-dramat som vi känner det.

FAKTA

KARROMETERN

Stekhet Jane Lynch är ofattbart stenhård i ”Glee”. En citatmaskin om jag någonsin har hört en.

Ljummen Namnet Theo Alexander kanske inte säger så mycket just nu. Men killen har precis scorat en roll som vampyr i ”True blood”, och lär snart explodera.

Iskall Jag hittar ingen tv-koppling till Tiger Woods för tillfället, men måste bara få påpeka att han är en förbannad kliché.