Sluta på topp – inget för tv

Läs Karolina Fjellborgs tv-krönika

NÖJE

Man kan knappast klandra Kanal 5 för att de mjölkade lite extra ur ”Ullared”, och slängde in ett ny-inspelat julavsnitt.

Men nu kan vi det där med fryspåsar, köande och exploatering av Morgan.

Precis som det inte var några konstigheter att TV3 plockade russinet ur ”Svenska Hollywoodfruar”-kakan, och gjorde tittarmagneten Anna Anka till kanalens jultomte 2009, hade det varit underligt om Kanal 5 valt att INTE pressa lite extra ur ”Ullared”-succén.

För det där med att ”lämna festen när det är som roligast”, eller ”sluta när man ligger på topp”, är ju ingenting som verkar vara särskilt gångbart i tv-branschen.

Där gäller det snarare att mjölka ur en kassako tills spenarna är snustorra och tittarna uttröttade.

Och mycket riktigt så visades i går ett extra, nyinspelat avsnitt av ”Ullared”, som fokuserade på julhandeln i varuhuset. Och ja, det gjorde väl varken till eller från för oss tittare.

Den ringlande kön för att komma in var rekordlång, de glada väninnorna Maggan och Gittan garvade vidare, Boris delade ut gratis julmust, Morgan julpyntade i sin ensamhet, 1,4 miljoner meter omslagspapper såldes, översminkade Mattiaz och hans mamma Susanne spelade desperat kolla-på-oss-vad-vi-är-tokiga-teater för kamerorna – och den obligatoriska, motsträvige mannen som bara var med för att behaga frugan var också på plats.

Check.

Bra.

Snygg avrundning.

Men kommer Kanal 5 att ge sig med detta?

Knappast.

Det lär komma mera. Och då kommer vi att önska att Kanal 5:s kamerateam hade haft vett att gå hem när det var som roligast.

Ännu en sjukhusserie landade för övrigt i svensk tv i går. TV3:s ”Trauma”, om ett gäng ambulanssjukvårdare i San Fransisco, utspelar sig visserligen mer på fältet än på själva sjukan, och satsar mer på action, olyckor och pyroteknik än det sedvanliga kuckilurandet i linneförråden – men det är ingenting jättenytt under solen.

Går att både ha och vara utan.

I kväll är det säsongsavslutning för finfina serien ”Sons of anarchy” i TV400. (Och sedan behöver vi inte vänta längre än till den 12 januari på säsong två.)

FAKTA

Välgörare 1

Mark Levengood hanterade stora känslor på ett samlat sätt som värd för Svenska hjältar-galan i TV4 ...

Välgörare 2

... och skräckrockslegendaren Alice Cooper gav tyngd åt invigningen av ”Musikhjälpen” i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM