En förlust för tittare – och TV 3

Karolina Fjellborg om ”Lyxfällan”-duons avhopp

NÖJE

Männen som lyckades med konststycket att göra privatekonomiska frågor till stor underhållning tänker tydligen tacka för kaffet.

Låt oss hoppas att TV3 väljer att hälla lite mer socker i botten åt dem.

Karolina Fjellborg.

Ett program om folk som gör av med för mycket pengar, i vilket två väldigt ekonomiskt sinnade män kliver in i villan/radhuset/lägenheten med varsin miniräknare och en stor griffeltavla, för att räkna, lägga pannorna i djupa veck, och göra om och göra rätt ...

Det låter inte jätteunderhållande så här på pappret. Men i praktiken är ”Lyxfällan” rent infotainment-guld, med vilket TV3 i flera års tid har smitt gedigen måste se-tv om det till synes så snustorra ämnet privat­ekonomi.

Det är imponerande och anmärkningsvärt.

Och medan ”Lyxfällans” framgångar förstås beror till stor del på det starka formatet – som visserligen innehåller ett visst mått av förnedring och uppmuntrar tittaren till självgod förfasan, men samtidigt hjälper människor, och dessutom alltid lämnar en hoppfull ­eftersmak – ska man nog inte underskatta Charlie Söderbergs och Mathias Anderssons betydelse.

Visst funkade programmet även då Elisabeth Fogelström och Lasse Hellström körde expertrollerna – men riktigt samma sak blev det ju aldrig.

För Söderbergs och Anderssons förmåga att dela ut ni-måste-vara-dumma-i-huvudet-blickar och verbala örfilar som svider ända hemma i tv­soffan i ena sekunden, för att sedan övergå till att dunka ryggar, bygga upp självförtroenden och fokusera på det positiva ... Ja, det är något speciellt med den.

Man gillar de här killarna, helt enkelt.

Och att de nu väljer att kasta in handduken blir sannolikt inte bara en förlust för oss tittare – utan även för TV3.

Så om det handlar om pengar – vilket vi som kan vår lyxfälla ju vet att det mesta faktiskt gör – så borde TV3 definitivt ta och hosta upp lite mer till den dynamiska duon.