Överkörd av Leno – nu kör O’Brien över Lopez

NÖJE

Conan O’Brien blev bortskuffad från NBC av Jay Leno, i ett talkshowkrig som engagerade miljoner.

Nu går han över till TBS.

Där han petar ner George Lopez.

När talkshowkriget mellan Jay Leno och Conan O’Brien pågick tillhörde jag den lilla skara som undrade vad grejen egentligen var.

Visst var det osmidigt av NBC att tvinga O’Brien att senarelägga sin version av ”The tonight show” med en halvtimme för att släppa fram bjässen Jay Leno igen, när han äntligen hade fått lägga vantarna på den klassiska showen.

Man kan förstå besvikelsen.

Samtidigt borde det inte ha kommit som någon ­jätteskräll att störst går först inom kommersiell tv – och att tittarsiffror väger tyngre än främjandet av innovativ humor för de sofistikerade tittarfalangerna.

Men O’Brien valde att hellre gå än att flytta på sig.

Och det var inga konstigheter det heller.

Han fick inte den respekt han krävde, och lämnade därför NBC med ett galet avgångsvederlag och både ­heder och övertygelse i behåll. Och med alla möjligheter att skriva på en saftig deal med en annan kanal.

Folk har råkat ut för större oförrätter, om man säger så – men Leno blev ändå boven i dramat, och lär få kämpa med sin dåliga image som showtjuv och buffel i åratal.

Men nu har saker och ting tagit en intressant vändning.

För i måndags – samma dag som O’Brien öppnade sin turnerande liveshow ”Legally prohibited from ­being funny on television tour” – kom nyheten om att han skrivit på för en ny talkshow med kabelkanalen TBS.

Skruven?

George Lopez – som är värd för ”Lopez tonight”, och för några månader sedan skojade friskt om O’Briens ­dåliga uppbackning från NBC – kommer att få senarelägga sin show med en timme, för att göra plats åt den nya påläggskalven.

Och ja?... Där var väl cirkeln sluten?

För protokollet ska det tilläggas att O’Brien – som väl vädrade dubbelmoralen – gick med på dealen först ­efter att Lopez välsignade den.

Och att Lopez möjligtvis kan komma att tjäna på ­detta, eftersom O’Brien troligtvis drar en ny publik till ­kanalens sena kvällar.

Men frågan är ändå hur mycket val TBS gav Lopez.

För störst går som sagt först, och man kan ju misstänka att en viss?... övertalning ägde rum på något kontor någonstans.

Kanske något att tänka på nästa gång frågan om en ­tablåändring tappar proportionerna totalt.

FAKTA

KARROMETERN

STEKHETT

SVT gör en fortsättning på finfina, tragikomiska ”Gynekologen i Askim”. Det är mycket goda nyheter!

LJUMMET

På tisdag dyker Helena Mattsson upp i ”Desperate house­wives”. Och medan man förstås inte bör slå på stora trumman direkt kan man ju alltid hoppas på en ny svensk ute i vida världen.

ISKALLT

Handplockar ”Talang” redan etablerade artister? Hur som helst är det ett hopplöst program.