Emmy-juryn röstar som ett gäng blinda hönor

NÖJE

Årets Emmynomineringar innehåller ovanligt många träffar.

Men också en del dundermissar.

Jag har ringat in de värsta.

Karolina Fjellborg.

I förra veckan offentliggjordes nomineringarna till årets Emmygala.

Och generellt kan man väl säga att medlemmarna i Academy of Television Arts & Sciences har vidgat sina vyer en aning, och fått in relativt mycket nytt blod i de tunga kategorierna – som länge har dominerats av gamla stofiler som mer eller mindre bara går på rutin i sina roller.

Förstaårseleverna ”Glee” och ”Modern family” har till exempel kammat hem ett gytter av nickar i komediklasserna, och i dramaleden har nykomlingen ”The good wife” och tidigare ignorerade ”True blood” lyckats nästla sig in.

Och bland de skådespelare som hittills har förbisetts på ett nästan kriminellt sätt, och äntligen har fått en klapp på axeln, finns ”Friday night lights” Connie Britton och Kyle Chandler, ”Losts” Matthew Fox och ”Mad mens” Christina Hendricks och January Jones.

Men – på ett par ställen har man röstat som ett gäng blinda hönor också.

Några exempel:

Tony Shalhoub är nominerad för åttonde året i rad, för en roll som han numera gör i sömnen, i en komediserie som folk numera helst sover till (”Monk”, alltså Samtidigt som ”Californications” David Duchovny är fortsatt totalignorerad.

”The closers” Kyra Sedgwick är på dramalistan för femte året i rad – och ”Law & order: special victims units” Mariska Hargitay är med för sjunde gången.

Medan mer uppdaterade alternativ hade varit ”Parenthoods” Lauren Graham, ”Breaking bads” Anna Gunn, och ”Sons of anarchys” Katey Sagal.

”Fringes” John Noble får fortfarande ingen kärlek. Inte coolt.

Nya mästerliga ”Treme” verkar ingen ha ens kastat ett getöga på.

Och komedierna ”Community”, ”Bored to death” och ”Cougar town” har de tydligen också missat.

Kanske för att de har haft fullt upp med att stirra sig blinda på ”The office” och ”30 Rock”.

Typ alla i ”Modern family” är nominerade. Och det är ju toppen. Men vad har veteranen Ed O’Neill gjort för att bli vuxenmobbad? Ätit upp någons lunch?

Och akademien hatar tydligen Courteney Cox också. På riktigt.

Hon var den enda av ”Vänner”-stjärnorna som aldrig fick en nominering – och nu har de mage att förneka henne en för ”Cougar town” också.

Vad är problemet?

FAKTA

KARROMETERN

STEKHET Matthew Perry är starkt på gång, och hans ABC-komedi ”Mr Sunshine” är en av den kommande säsongens mest omsurrade serier .

LJUMMEN Och gamla kollegan Matt LeBlanc ska försöka skaka av sig ”Joeys” stora fiaskoskugga med ”Episodes”, som har premiär i Showtime i januari.

ISKALL Den siste ”Vänner”-musketören däremot – David Schwimmer – är verkligen borta med vinden i tv-sammanhang.

ARTIKELN HANDLAR OM