”Solsidan” borde ta en promenadseger

NÖJE

Årets Kristallengala närmar sig – och på den äras förhoppningsvis de produktioner som äras bör.

Som ”Solsidan”, ”Millennium” och ”Ullared”.

De nominerade programmen till Kristallen 2010 offentliggjordes i veckan – och jag känner mig givetvis manad att kommentera listan.

Först och främst genom att applådera justeringen av kategorierna.

För att Årets realityprogram lyftes ur kategorin Årets dokumentärprogram – där ju TV3:s och Kanal 5:s lite fluffigare realityserier ändå aldrig hade en chans – och nu tävlar i en egen klass, var välbehövligt.

Precis som att kategorin årets dokusåpa återigen dök upp på kartan.

Och med det sagt – det här är mina personliga favoriter bland de nominerade:

Årets underhållningsprogram: ”På spåret”. En gammal klassiker som SVT lyckades förnya med precis rätt typ av groende gubbmaterial vid spakarna.

Årets dokusåpa: ”Mästarnas mästare” – eftersom både ”Stjärnorna på slottet” och ”Bonde söker fru” hade ett mellanår, och ”Paradise hotel” var på tok för sliskigt för att vinna några priser.

Årets tv-drama: ”Millennium” känns som något av en no-brainer här. Även om jag undrar varför inte ”Morden” ens fick en nominering.

Årets humorprogram: ”Solsidan” borde rimligtvis ta en promenadseger. Stor guldstjärna i kanten även till ”Blomstertid” och ”Roast på Berns”, dock.

Årets barn- och ungdomsprogram: ”Guds tre flickor”? (Jag har inga barn, och ingen koll.)

Årets livsstilsprogram: Jag röstar på min ständiga favorit ”Lyxfällan”, men tror att ”Mauro & Pluras kök” kan ta hem racet – och undrar varför inte ”Kniven mot strupen” fick en nominering.

Årets fakta- och aktualitetsprogram: ”Världens konflikter”. Med ”Boston tea party” som god tvåa.

Årets granskning: ”Uppdrag gransknings” otroligt upprörande ”Den andra våldtäkten” var utan tvekan årets viktigaste reportage. Jag blir förbannad bara jag tänker på det.

Årets dokumentärprogram: ”Drottningen och jag”.

Årets realityprogram: Ganska jämnt skägg mellan ”Ullared” och ”Svenska Hollywoodfruar”, men jag lutar åt att Kanal 5:s lågprisskildring ska ha guldet framför TV3:s lyxfrossa.

Och så ber jag att få återkomma sedan vad gäller kategorierna årets manliga samt kvinnliga programledare, årets sportprofil och årets program, där det fortfarande återstår att se vilka som är med och tävlar.

FAKTA

KARROMETERN

Stekhett På söndag är det premiär för roliga ”The hard times of RJ Berger” i MTV. Missa inte!

Ljummet I kväll visar TV8 säsongsfinalen av ”Damages”. Men få lär bry sig – eftersom det är en av de mest kriminellt underskattade amerikanska serierna i svensk tv.

Iskallt På söndag säsongsstartar både ”The hills” och ”The city” i MTV. Två serier som säger någonting väldigt pinsamt om tiden vi lever i.