Han har satt standarden för 2011 års galor

Läs Karolina Fjellborgs krönika

NÖJE

Ricky Gervais har satt standarden för 2011 års galasäsong.

Och den är antingen väldigt hög, eller extremt låg – beroende på vem du frågar.

Karolina Fjellborg.

Galasäsongen är över oss.

Men galor som tv-underhållning är en tricky business.

Och då talar jag inte om konsten för oss tittare att hålla oss vakna för att se dem utan att drabbas av akut koffeinförgiftning, då de direktsänds mitt i natten – utan om konsten för organisatörer och producenter att tillfredsställa både livepubliken och tv-publiken.

För de som är inbjudna, uppklädda och utplacerade på strategiska platser för att fyra av sina miljondollarsleenden in i kamerorna, vill givetvis bli strukna medhårs.

De har jobbat hårt och är nu på plats för att njuta frukterna av detta arbete, och få sin och sina kollegors yrkesmässiga briljans bekräftad under pompa och ståt.

Men vi som sitter hemma vill ju inte enbart bli bländade av stjärnglans och designerkreationer, och iaktta ryggdunkning deluxe inom klubben för inbördes beundran – utan även bli underhållna och få skratta lite.

Och då inte helt ogärna på en och annan inbjuden höjdares bekostnad. Eftersom det i våra ögon handlar om ett harmlöst sparkande uppåt i stället för neråt, och det är så skojigt att se kändisarna i publiken dra efter andan och nervöst se sig omkring för att se reaktionen hos den som för tillfället agerar värdens eller presentatörens driftkucku.

Det handlar om två intressegrupper som båda är viktiga (sviker tv-publiken så riskerar hela grejen att hamna i skuggan och bli en bortglömd firmafest à la Grammis) – men vilkas uppfattning om den perfekta galan inte alltid är helt synkade.

Fråga Ricky Gervais – vars ganska råa värdskap gjorde förra helgens Golden Globe-gala till en osedvanlig tittfest för oss vanliga lallare, men föll i mindre god jord hos många av Hollywoodhöjdarna.

Man kan väl säga att det fanns en del scientologer som kunde hålla sig för skratt?...

Next up: P3 Guldgalan i SVT i morgon. Petra Mede som ciceron för Guldbaggegalan på måndag i SVT. Screen Actors Guild Awards i Kanal 9 natten mot 31 januari. Och så den stora Oscarbonanzan i slutet av februari, med det unga värdparet James Franco och Anne Hathaway.

Man får hoppas på en kombo av vass humor och välsmort fjäsk, så att alla blir nöjda.

ARTIKELN HANDLAR OM