Ge oss mer än snedfyllor och samlag, snälla TV 4

Karolina Fjellborg om ”Big brothers” återkomst

Linda & Micke – forna Big brother-stjärnor.
NÖJE

Kommer vi orka bry oss ”Big brother” så här fem år senare?

Kanske – om TV4 och produktionsbolaget Endemol har orkat tänka till vad gäller castingen. Och inte bara har plockat 20-åringar som vill ligga i tv.

Nu är den tillbaka.

Alla fulsåpors moderskepp, som skapade krigsrubriker en masse under 00-talets första hälft, då det gökades och krökades helt ogenerat i huset som Gud glömde – inför rullande, allseende kameror i Kanal 5:s skandalösa regi.

Ja, jag talar förstås om ”Big brother”, som nu väcks till liv av TV4, och har premiär i nya TV11 på söndag kväll, under ledning av det finfina programledarvalet Gry Forssell.

Lite är än så länge känt om deltagarna, men själv när jag en (eventuellt fåfäng) förhoppning om att man – i stället för att ha tagit den allra bredaste, ”Kungarna av Tylösand”-snitslade motorvägen i jakt på publicitet, skandaler och moralpaniksdebatt – har tagit av på den lite smalare och krokigare, men i det långa loppet mer tillfredsställande, vägen.

Och med det menar jag alltså att programmet kan bli intressantare att följa om man inte bara har castat potentiella utvikningstjejer med klippkort hos plastikkirurgen, samt strandraggarkillar med fler tribaltatueringar än högskolepoäng – utan faktiskt har gått tillbaka en aning till programmets rötter, och satsat på en demografiskt mer varierad cast.

Som dessutom kanske inte måste vara fylld till bristningsgränsen med sprit precis hela tiden.

För det blir ju betydligt roligare och mindre förutsägbart för oss tittare om det hela inte bara rör sig om en stor, 100 dagar lång, tv-sänd grisfest, utan även om en form av socialt experiment, där olika typer som aldrig skulle få för sig att umgås utanför huset tvingas stå ut med varandra. Och där det kanske finns en och annan katt bland hermelinerna, som är lite listig och kan intrigera med stil. Eller bara är lite skönt eljest.

Snedfyllor, samlag i grönt nightvision-ljus och schablonartade dokusåpatyper i all ära – det är inget fel på dem, och ”Big brother” vore ju inte ”Big brother” utan dem – men jag tror att det krävs mer än så för att det här konceptet ska kännas hett och angeläget år 2011.

Och det vore kul om TV4 fick det här att fungera, tycker jag.

För den svenska dokusåpan har inte engagerat folk på riktigt på länge nu.

FAKTA

Karrometern

Stekhett

Får du inte nog av zombies i ”The walking dead” så kolla även in brittiska ”Dead set”, som också drar igång på söndag kväll i TV11.

Ljummet

Kul att TV4 sänder QX Gaygalan. Men varför gör de det på lördag – fem hela dagar efter att den faktiskt ägde rum?

Iskallt

Ullared börjar på sin tredje säsong i Kanal 5. Trots ett i allra högsta grad passerat bäst före-datum.