Gör tv av sportlov och lumparresor, Kanal 5

Karolina Fjellborg hjälper kanalerna på traven

NÖJE

Kanal 5 har uppenbarligen bestämt sig för att göra samma realityserie om och om igen, och bara kalla den för olika saker.

Jag hjälper dem lite på traven.

Man måste ändå ge det till Kanal 5.

De må inte vara i sitt mest kreativa skede – men de är i alla fall konsekventa.

För de gör ju outtröttligt om samma program, igen och igen, med en imponerande beslutsamhet.

Jag trodde faktiskt att de skulle vika ner sig snart vad gäller att dokumentera svenska folkets allra mest populära och finesslösa gruppaktiviteter – men de håller i.

Och i veckan blev det offentligt att efter finlandsfärjefyllan i ”Färjan”, lågprismasshysterin i ”Ullared”, de rödmosiga Phuketresenärerna i ”Håkans bar” och foppatoffelmaffian i ”Böda camping”, ska nu ännu ett tvättäkta svennebananfenomen få Kanal 5-behandlingen.

Nämligen den ökända konferensresan, med sina torra mazariner, huvudburna slipsar, katastrofala ”tala ut”-samtal, och ångestfyllda uppvaknanden.

Och eftersom Kanal 5 tydligen har gett sig fan på att mangla samma succérecept fram och tillbaka tills det absolut sista unset av fantasi och humor har evaporerat, tänkte jag föreslå ytterligare några klassiska svenska fenomen de kan ta sig an.

Så betänk dessa upplägg, Kanal 5:

”Lumparresan”. Ett gäng hormonella unga män som har levt under stenhård disciplin i månader släpps lös kring Medelhavet. Behöver jag säga mer?

”Sportlovet”. Småbarnsföräldrar som hojtar om hur dyrt allt är, neonoveraller från 80-talet, brölig afterski med vuxna män i hovnarrsmössor – och total amatörvecka i pisten. Och som skoj till eftertexterna: folk rasar i trapporna med sina pjäxor, halkar på isfläckar, och kör i diket med sina sommardäck.

”Folkparken”. Raggarbilar, busgrogg, brakfylla, styrdans och bygdens bästa köttmarknad för alla åldrar.

”Firmafesten”. Ja, här tangerar vi ”Konferensresan”. Men upprepning är uppenbarligen inget problem. Och i det här fallet kan man dessutom gå direkt på fylleriet.

”Lunchrestaurangen”. Ett problem är förstås att det inte finns någon alkohol som får folk att tappa omdömet. Men för det tålmodiga tv-teamet är detta en guldgruva av skitsnack, frustration och vuxenmobbning.

Ja, jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Men det här borde hålla Kanal 5 sysselsatta ett litet tag.

FAKTA

Karrometern

Stekhett

Att Slash besöker ”Skavlan” i kväll är stort. Mycket stort.

Ljummet

Just när ”Dansbandskampen” går som hackigast bjuder TV4 Plus upp till dans med realityserien ”Dansbandsbrudar”. Tajmingen är inte perfekt.

Iskallt

Info för den promille av svenska folket som orkar börja engagera sig i schlagerracet 2011 redan nu: På måndag koras vinnarna i Melodifestivalens webbjokertävling.

ARTIKELN HANDLAR OM