Vänta inte på sömniga tv-kanaler – importera

Läs Karolina Fjellborgs krönika

NÖJE

Den som väntar på något gott väntar ibland förgäves.

Jag ger er därför: Sex sköna serier det är dags att importera på egen hand.

Ibland kommer amerikanska och brittiska serier till svensk tv riktigt snabbt, och ibland får vi vänta lite längre.

Men det finns ett tredje alternativ också – och det är att de inte dyker upp förrän det har börjat växa mossa på dem. Alternativt aldrig.

Och i de fallen – där ingen svensk kanal har haft vett att casha upp för rättigheterna, eller där den inköpsansvariga har suttit och sovit – kan det vara läge att ta saken i egna händer.

Här kommer därför (lagom till julklappshandeln) några heta tips på dvd-boxar värda att importera:

Justified

Timothy Olyphant från ”Deadwood” spelar en dödsskön snut med cowboyhatt och gammaldags sydstatscharm, som drar snabbare än sin egen skugga, i den här Kentuckybaserade dramaserien från FX. Säsong ett finns ute på dvd.

Men of a certain age

Den här charmerande dramakomedin av och med Ray Romano följer tre män som battlar medelålderns demoner, och kan mycket väl ha fungerat som inspirationskälla till SVT:s ”Våra vänners liv”. Första säsongen har precis släppts på dvd, och säsong två börjar snart sändas i TNT.

Better of Ted

Vad man brukar kalla ”en skruvad sitcom”, om den ensamstående pappan Ted Crisp som jobbar med forskning på ett totalt samvetslöst företag där Portia de Rossi agerar isdrottning i chefsposition. Serien lades tidigare i år ned efter två säsonger, men det är bara den första som har kommit ut på dvd.

Party down

Den här nedlagda men väldigt roliga Starz-komedin – med bland andra ”Glees” magiska Jane Lynch – följer ett gäng aspirerande skådespelare och manusförfattare som jobbar med catering i Hollywood i väntan på det stora genombrottet. Både säsong ett och två finns på dvd.

Parks and recreation

Amy Poehler spelar dumglad kommunalpolitiker i en fiktiv stad i Indiana i den här mockumentära lillasyrran till ”The office”. Två säsonger finns ute på dvd, och NBC börjar snart visa en tredje.

Sherlock

Okej, den här BBC-serien i tre delar – som förpassar Sherlock Holmes och doktor Watson till dagens London – har inte så många månader på nacken, och kommer att visas i SVT i början av nästa år. Men ju förr du ser den desto bättre, för den är fin som snus.

ARTIKELN HANDLAR OM