”Ung & bortskämd” är en genial programidé

Läs Karolina Fjellborgs krönika

NÖJE

Med ”Ung & bortskämd” har SVT lyckats höja blodtryck över hela Sverige till alarmerande nivåer.

Och oavsett vad man anser om de vuxna blöjbarnen i programmet, tarvar den prestationen en viss respekt för ett strålande tv-hantverk.

Man kan tycka en himla massa saker om SVT:s snorungesåpa ”Ung & bortskämd”.

Man kan tycka att det är synd om deltagarna som har uppfostrats till att bli handlingsförlamade jättebebisar som inbillar sig att de kommer att kunna försörja sig som bloggare/dansare/sångerskor/whatever bara de tänker ”posetiva tankar” (citat Olga Isabelle).

Man kan också tycka att även barn till extremt daltande föräldrar borde ha vett att bete sig som folk och sluta utnyttja sina gamla pärons välvilja till max. Om inte annat så för att inte framstå som totalt aningslösa och världsmästare i naivitet när de figurerar i sammanhang utanför hemmets väggar.

Man kan tycka att vissa saker i programmet känns riggade och överdrivna, och ifrågasätta hur mycket som faktiskt är ”på riktigt”.

Men i så fall kan man ju också ifrågasätta hur de deltagare som nu har gått ut och sagt att allt är fejk tänkte när de ställde upp på att spela teater inför kamerorna, bara för att få vara med i tv. Det är ju inte precis som att det betyder att de har färre skruvar lösa än vad vi tror när vi ser dem i programmet. Typ snarare fler.

Man kan tycka att SVT är inne och klampar i en etisk gråzon när de hänger ut de här människorna, som nu riskerar att förbli brännmärkta som rikspuckon, och bli paria på arbetsmarknaden för ett par år framöver.

Men man kan också tycka att det här är en samling människor som faktiskt behöver en rejäl näsbränna för hälsans skull.

Man kan tycka att det är typiskt att folk ska förfasa sig över hur unga människor beter sig.

Och man kan tycka att om det här med att agera hjälplös curlingsten är 10-talets ”ungdomsrevolt” – så måste det vara den töntigaste i mannaminne.

Men vad det däremot inte är något snack om – vad som faktiskt är ett direkt faktum – är att ”Ung & bortskämd” är en fullkomligt genial programidé.

Jag skulle nog vilja kalla den för den bästa på åratal.

I alla fall vad gäller svenska tagningar på utländska format.

För det var länge sedan så många blev så provocerade, med så enkla medel.

Respekt, SVT.

FAKTA

Karrometern

Stekhett Missa inte ”Gossip girl” i Kanal 5 på söndag, då Robyn håller låda på Upper East Side.

Ljummet Maria Öhrman må ha ett lite snipigt tilltal – men att sparka enbart henne ur ”Let’s dance”-juryn, för att eventuelt byta ut henne mot en yngre dansare/utvikningsbrud... Tveksamt, TV4.

Iskallt Snälla utröstade idoler, sluta säga saker som ”Det här är inte sista gången ni ser mig”. För jo – det är med största sannolikhet precis vad det är.

ARTIKELN HANDLAR OM