ESC är här – håll för dina ögon och öron

Läs Karolina Fjellborgs krönika

1 av 4
Europas kanske sämsta rappare.
NÖJE

Pajasnummer, krigsmålade divor, låttitlar endast värdiga barnkammarramsor – och ett helt skamlöst kompisröstande.

Eurovision song contest is in da house, kamrater.

Nu är det dags att, precis som varje år den här tiden, sänka standarden ett par snäpp för vad vi anser är acceptabelt att utsätta våra öron – och ögon – för.

Eurovision song contest-cirkusen drar ju nämligen i gång till veckan, och årets startfält är en sedvanligt eurotrashig blandning av högt och lågt. Med kraftig betoning på lågt.
 

Vi kan förvänta oss Teletubbies-refränger som ”Haba haba”, ”Boom boom”, ”Da da dam” och ”Ding dong”, glitterdivor som har så mycket smink i nyllet att man undrar om de försöker dölja att de i själva verket är män (och då syftar jag inte på Israels schlagerveteran Dana International, som ju faktiskt har varit man en gång) – och ett systematiskt, totalt osporstligt kompisröstande grannländer emellan.

Ett förfarande som i vissa fall verkar fungera som någon form av kompensation för att man för inte så länge sedan faktiskt sköt ner varandra på löpande band.
 

Ja, det hela är enda stor röra av högst medioker musik, tvivelaktiga scenkläder och små länder som ständigt verkar föröka sig – och i slutänden är det sällan helt lätt att hålla ordning på vilken nation som egentligen gjorde sig skyldig till vilket brott mot den goda smaken i allmänhet, och den anständiga musiksmaken i synnerhet.

Efter en grundlig genomgång av årets bidrag kan jag dock tipsa er om att hålla utkik efter bland annat följande länder;

Malta – som har gått fullständigt bananas, och skickat vad som åtminstone i musikvideon ser ut som en refuserad ”United colors of Benetton”-reklam.
 

Portugal – som har samlat ett gäng Village People-kloner på dekis, och skapat årets mesta pajasbidrag.

Grekland – som försöker lansera Europas kanske sämsta rappare i Stereo Mike.

Belgien – som kör den vidrigaste a cappellan i mannaminne. Vilket inte vill säga lite.

Danmark och Irland – som båda har skickat akter som verkar ha någon form av inbördes tävling om vem som har gruppens fånigaste frissa.

Och så givetvis Sverige. För i år gör vi oss faktiskt skyldiga till inte mindre än tre vanliga ESC-synder; ett uselt engelskt uttal, lustig, synkad pojkbandsdans – samt en riktigt, riktigt enfaldig låttext.

FAKTA

Karrometern

Stekhett

Just nu är man riktigt nyfiken på vad TV4 och Henrik Dorsin kan göra av Ove Sundberg-karaktären i kommande ”The office”-varianten ”Kontoret”.

Ljummet

På lördag kollar jag in Martin Stenmarcks ”Kvällen är din” i TV4 – och hoppas att det hela inte blir fullt så sentimentalt som jag misstänker.

Iskallt

TV4:s frågesport ”Herr och fru” hade kanske funkat om den hade visats 1991. Men nu råkar det vara 20 år senare.

ARTIKELN HANDLAR OM