SVT har skapat ett garanterat fiasko

Läs Karolina Fjellborgs krönika

NÖJE

När bulldozern Melodifestivalen snart ger upp för den här gången, görs återigen plats för andra underhållningsprogram.

Så vad får vi?

Ett nära nog garanterat magplask från TV3, och en blivande fiaskoklassiker från SVT.

Så länge Melodifestivalen pågår förgör den allt som kommer i dess väg.

Den är, som en man på en av SVT:s konkurrerande pressavdelningar uttryckte det, som en bombmatta.

För det är ju inte bara det att runt tre och en halv miljoner bänkar sig framför tävlingen varenda lördag i sex veckors tid – oavsett vilka tomtar som tävlar, och oavsett vad som visas i de andra kanalerna.

Det är ju också det att chansen för att få något medialt utrymme för andra program är rätt liten, eftersom Melodifestivalen – och allt vad den innebär av sketchstölder, välregisserade Army of Lovers-utspel och senaste nytt om Danny Saucedos förhållande med Molly Sandén – käkar upp i princip alla andra nöjesnyheter till frukost.

Men när dimmorna efter denna kanonad av allting schlagerrelaterat snart börjar lätta, öppnas återigen dörren för andra underhållningsprogram.

Så – vad kommer nu för spännande nyheter?
 

Jo, vi får ”Kändishoppet” i TV3. Ett program i vilket Glenn Hysén, Linda Thelenius och ett gäng andra kändisar med... låt oss säga rätt låg tröskel vad gäller kvalitetskontroll av tv-koncept värda att ställa upp i, ska tävla i simhopp.

Jag råder er att hålla era förväntningar låga.

Förslagsvis under vattennivå.

Dock är det väl i princip omöjligt att ”Kändishoppet” bli sämre än SVT:s egen nya nöjessatsning; kändisdebaklet ”Hela Sveriges fredag!”, som, då det drog igång i fredags, påminde oss om att även SVT kan göra skit-tv av episka proportioner när de väl sätter den sidan till.

Vi talar om ett klassiskt svenskt underhållningshaveri i ”Glöm inte tandborsten”-klass.

Ni som har fött barn och tror att ni vet vad det innebär att verkligen ta i så att man spricker; kolla in hur hårt och hysteriskt programledaren Malin Olsson och lagledarna Per Andersson och Annika Andersson måste krysta här – och beakta sedan att de ska göra detta under ytterligare nio fredagar den här våren ...

Burr.

Nu står vårt hopp vad gäller nya underhållningsformat till Carina Bergs ”Bergs bärbara talkshow”.

Premiär i Kanal 5 i april.

KARROMETERN

Stekhett

Efter att ha regisserat avsnitt av ”Breaking bad” och nya ”Vikings”, ska Johan Renck göra drama åt SVT, med ess som Matias Varela, Gustaf Skarsgård och Vera Vitali. ”Ettor och nollor” ligger högt på se fram emot-listan just nu.

Ljummet

TNT:s ”Monday mornings” revolutionerar väl inte direkt sjukhusdramagenren. Men just nu är den det bästa den har att erbjuda.

Iskallt

”Downton Abbey” tappar fler castmedlemmar. Senast att falla ifrån är Siobhan Finneran, vars härligt nedriga hembiträde kommer att lysa med sin frånvaro.