”Cafe Bärs” – en utspädd historia

Läs Karolina Fjellborgs krönika

NÖJE

Man har ju verkligen gillat de fyra öldyrkande Bajen­fansen från Söder.

Men ”Café Bärs” som egen serie är en ganska vattnig historia, med eftersmak av urmjölkat koncept.

När Christine Meltzers och Johan Peterssons numera oerhört pålitliga humorprogram ”Partaj” är tillbaka i Kanal 5 på söndag, är det tätt följt av premiären av ”Café Bärs”.

Alltså spinoffserien där de Bajenälskande flugviktarfilosoferna Jocke (Johan Petersson), Hasse Hansson (Andreas Tottie), Pelle (Johan Rödin) och Pedda (Christian Lans) får fritt spelrum att – stationerade på sitt favorithäng på Söder, iklädda rutiga skjortor och med överläpparna dignande av snus – snacka om livet, boll och bira.
 

Och visst är det lätt att förstå varför Kanal 5 har valt att spinna vidare på de populära mjuka machomännen från ”Partaj” – vars signaturfras ”Tjäna!” satt som en rökare i krysset från första stund.

Men samtidigt är det ett ganska riskabelt projekt de har företagit sig, genom att dra ut en sketchföljetong till en egen serie.

Det är ju nästan ofrånkomligt att en del av charmen försvinner när små aptitretande doser av någonting plötsligt ska spädas ut till stora portioner – och att ett koncept håller för ett par sketcher på ett par minuter styck, innebär naturligtvis inte att det håller för en hel programserie.

Det är bara att titta på anrika ”Saturday night lives” facit vad gäller långfilmer baserade på sketchkaraktärer.

”Blues brothers” och ”Wayne’s world” gick visserligen som tåget.

Men merparten – som ”Coneheads”, ”A night at the Roxbury”, ”Superstar” och ”MacGruber” – föll tämligen platt.

Och efter att ha sett det första avsnittet av ”Café Bärs” kan jag väl konstatera att vi hade kunnat klara oss utan även denna sketchbaserade spinoff.
 

Något haveri är det i och för sig inte fråga om. Det är fortfarande fyra älskvärda män med krampotential vi får se, en del inslag är småroliga och jag älskar vinjettmusiken (Janne Svenssons ”Hem till Söder”). Men det är inget snack om att Kanal 5 kokar soppa på en spik här.

För ett tjäna gör – hur skönt det än ligger i munnen – ingen serie.

Och medan ”Partaj” lär kunna festa vidare i ett par ­säsonger till, känns det mindre troligt att speciellt många kommer att vilja återvända till nya, utspädda ”Café Bärs”.

Tjäna.

1 av 2

KARROMETERN

Stekhett

Rainn Wilson i huvudrollen som Everett Backstrom i CBS kommande serie baserad på Leif GW Perssons böcker låter som absolut klockren casting.

Ljummet

Efter att bara ha sett ett avsnitt av ”Hannibal” är det svårt att sia om vart serien ska ta vägen. Men helt säkert är att Mads Mikkelsen är delikat som doktor Lecter. (Premiär i Kanal 5 i april.)

Iskallt

”Idol” är på väg ut på auditionturné. Spänningen är hanterbar.