10 Play-serier att titta på i sommar

Läs Karolina Fjellborgs krönika

NÖJE

Nu stämplar jag ut för semester.

Och eftersom tv-sidan följaktligen går i ide i fyra ­veckor, lämnar jag er med sommarens tio bästa playtips.

Tv som kan avnjutas när som helst, varifrån som helst.

Karolina Fjellborg.

1. Dexter, C More Play

Denna magnifikt makabra dramathriller lider mot sitt slut. Den sista säsongen har börjat stark som en oxe, med Charlotte Rampling som nytt respektingivande tillskott.

2. Gengångare, SVT Play

Rysligt bra fransk tv-dramatik med ett visst eko av ”Twin Peaks”. Skådeplatsen är en liten fransk alpstad som skakas av både mord och döda människors återkomster. Gåshudsg­aranti – även om du ser den i 30-gradig värme.

3. Sopranos, HBO Nordic

David Chasse maffiamästerverk har naturligtvis aldrig varit svalt. Men i och med James Gandolfinis plötsliga bortgång har det blivit direkt stekhett igen. Och har du inte sett det ­tidigare är tiden definitivt nu.

4. Krigets unga hjärtan, SVT Play

Ett välgjort, tyskt och episkt drama om fem unga vänner som splittras under andra världskriget. Etiskt brydsamt men svårt berörande.

5. Weissensee, SVT Play

Mera tyskt! Här en berättelse från 80-talets Östberlin, om två familjer vars liv vävs samman, trots att den ena består av Stasi-höjdare och den andra av oppositionell kulturelit. (Premiär 1 augusti.)

6. The story of film, SVT Play

Filmkritikern Mark Cousins sjukt maffiga och mycket personliga dokumentärserie är nära nog ren porr för film­älskare.

7. Orange is the new black, Netflix

Jenji Kohan har följt upp ”Weeds” med ännu en skön dramakomedi om en kvinna på fel sida av lagen. Den här utspelar sig dock inte i marijuanabranschen, utan innanför väggarna på ett kvinnofängelse.

8. Devious maids, Kanal 5 Play Premium

Och Marc Cherry har följt upp ”Desperate house­wives” med ännu en skön dramakomedi om ett gäng färgstarka, listiga väninnor. Denna gång handlar det om latinamerikanska hembiträden i Beverly Hills.

9. Arrested development, Netflix

Mitchell Hurwitz ultrakultiga sitcom är återuppstånden från de döda. Kanske inte riktigt lika bra som förr – men nästan.

10. The Carrie diaries, Kanal 5 Play

Okej, så den här serien – som är en prequel till HBO:s klassisker ”Sex and the city” – är en fluffig och harmlös flugviktare. Men den är söt och varm och bjuder på perfekt tonsatt 80-talsnostalgi.

Karrometern

Stekhett

18 ­juli offentliggör ”House of cards” Kate Mara och ”Breaking bads” Aaron Paul årets Emmynomineringar. Markera i kalendern.

Ljummet

Måns Zelmerlöw är jätteduktig. Det är inte det. Men den massiva uppmärksamhet som ”Allsång på Skansen” alltid får säger mer om det övriga svenska sommar-tv-ut­budet, än om själva programmet.

Iskallt

”Grey’s anatomy”-wannaben ”Emily Owens MD”, som snart har premiär i TV11, är en serie du med gott ­samvete kan förbise i sommar.