Här är serierna att hålla koll på 2015

1 av 3
Bob Odenkirk i rollen som Saul Goodman.
NÖJE

Saker att se fram emot 2015:

En ”Lost”-stjärna på blondinmördarjakt i Stockholm, Saul Goodmans återkomst, och snillet Tina Feys nya. Med mera.

Nytt år, nya serier att ­salivera över.

Här på hemmaplan står svensk-amerikanska ”100 code” ut som titeln att inledningsvis hålla ögonen på.

”Losts” Dominic Monaghan och Michael Nyqvist spelar huvudrollerna i serien, som utspelar sig i Stockholm och tar avstamp i de klassiska kriminal­element Mord På Unga Vackra Kvinnor och Omaka Snutpar Som Lär Sig Att Samarbeta.

Premiär på HBO Nordic först, sedan i Kanal 5.
 

Och svenskkoppling är det också på både FX:s ”The Comedians” – en amerikansk remake av svenska pärlan ”Ulveson och Herngren” med Billy Crystal och Josh Gad som kolliderande komikeregon – och Fox kriminaldramakomedi ”Backstrom”, som är inköpt av TV3.

Med Rainn Wilson som Leif GW Perssons odrägliga, självdestruktiva polis Evert Bäckström, som här ­heter Everett Backstrom. Trailern ser så där ut men man kan ju hoppas.

På den brittiska fronten är suget stort efter ”Fortitude”, som kommer till SVT inom kort. Om en mord­utredning i ett litet arktiskt samhälle som aldrig tidigare har varit skådeplats för ett våldsbrott. Med Christopher Eccleston, Stanley Tucci, Michael Gambon och danska Sofie Gråbøl.
 

Sedan är det ju en enda villervalla av amerikanska serier man vill grotta ner sig i, men för att nämna några som triggar en annan lite extra:

”Better call Saul”: Bob Odenkirk är tillbaka som den magnifika skojaradvokaten Saul Goodman, i denna ”Breaking bad”-spinoff med originalhjärnan Vince ­Gilligan bakom spakarna. Till Netflix i februari.

”Aquarius”: NBC-serie som utspelar sig i Los Angeles, 1967, mitt i blomstrande hippieträsk. David Duchovny spelar en polis som får upp spåret på en manipulativ kultledare vid namn Charles Manson.

”Unbreakable Kimmy Schmidt”: Tina Feys nya komedi­serie, med Ellie Kemper (”The office”) som en kvinna som rymmer från en domedagssekt och börjar på en ny kula i New York. Netflix.

”Bloodline”: Dramathriller från trion bakom ”Damages” om en familj vars tvivelaktiga förflutna är på väg att avslöjas. Johan Renck har regisserat piloten och ­rollistan är glänsande, med bland andra Kyle Chandler, Sam Shepard och Sissy Spacek. Premiär på Netflix i mars.

1 av 3

Karrometern

Stekhett

De som inte redan har sett ”Game of thrones” fjärde säsong har en maffig, oberäknelig rysare att se fram emot. Start i SVT på onsdag.

Ljummet

Har sett första avsnittet av ”Lyckliga gatan” – TV 4:s ”Så mycket bättre” i hiphoptappning – och det var inga överraskningar där inte. Utan precis vad man väntat sig.

Iskallt

”Så ska det låta” är tillbaka. För alla som gillar krystat kul av allra hurtigaste sort.

ARTIKELN HANDLAR OM