Släpp kopiorna loss, det är vår

Karolina Fjellborg noterar en brist på fantasi

NÖJE

Tv-våren 2015 är full av kopior.

Men Gina Dirawi, Moa Gammel och Mia Skäringer kan förhoppningsvis ge den lite karaktär.

Tänkte ta grepp på den svenska tv-våren, som nu sätter fart på allvar.

En sak som är uppenbar, är att trenden med inbördes kändisbeundran inte bara vägrar att dö, utan tilltar i styrka.

Nu kommer så många kopior att man kan tro att man är på en kinesisk g­atumarknad.
 

TV4:s ”Lyckliga gatan” är en variant på ”Så mycket bättre” där hiphopare möter de synnerligen ohippa. Kanal 5:s återvändande ”En clown till kaffet” är ”Så mycket bättre” med komiker. SVT:s ”Deckarna” är ”Så mycket bättre” med deckarförfattare.

Och TV3:s ”Reality­stjärnorna på slottet” är ”Stjärnorna på slottet” med ... ja, i princip den direkta motsatsen till originalets ­dignitärer.

Jag tänker mig ”Stjärnorna på kåken”, där Sveriges mest kända förbrytare går igenom sina greatest hits, till hösten. Eller ”Så mycket skönare”, där kända par byter partners.

Det här kan man spinna vidare hur långt som helst på. Finns ingen anledning att sluta nu.
 

En annan sak att notera är ”Paradise hotel”-effekten. Sjuan hoppas på att hungriga, insektsbitna singlar ska orka få till det i ”Robinson – love edition”, och SBS Discovery Media ruvar på ett format med komponenterna ”singlar och drömresa”. Och sprit, skulle jag tro.
 

Jag sätter mitt hopp till ...

... ”Ginas show”, SVT. Gina Dirawi spelar en variant av sig själv i en mockumentär om tillkomsten av en talkshow. Kan bli ”Ulveson och Herngren”-härligt.

... ”Jordskott”, SVT. Den suggestiva, ”True detective”/”Top of the lake”-osande trailern till Henrik Björns dramathriller med Moa Gammel i huvudrollen och en förtrollande vacker svensk urskog som fond ser fantastisk ut.

... ”100 code”, HBO Nordic/Kanal 5. Skandinavisk noir med amerikansk stjärnkvalitet? Klart man vill se Michael Nyqvist och Dominic Monaghan jaga m­ördare i Stockholm.

... ”Ack Värmland”, TV4. Hög på ”Torpederna” h­oppas jag på Ulf Malmros komediserie. Med Mia Skäringer som en kvinna som blir ersatt av en kaffemaskin på sitt jobb, och tvingas börja på en ny kula.

... ”Mordet”, TV3. TV3 har en stark kriminaltradition, och den här satsningen, som berättar om verk­liga mordfall utifrån offrens perspektiv, kan bli intensiv. Förhoppningsvis på rätt sätt.

KARROMETERN

Stekhett

Goda nyheter-chock i veckan! Woody Allen gör tv-serie för Amazon, och specialagent D­ale Cooper återvänder till Twin Peaks.

Ljummet

”The strain” (Viaplay/TV6). En smårolig vampyrserie, men kombinationen Guillermo del Toro och FX lovade mer.

Iskallt

Katherine Heigl i ”State of affairs”. En ­rollbesättning med karatefylle­omdöme.

ARTIKELN HANDLAR OM