Disneys budskap till stjärnan: Passa dig

Foto: Foto: AP
Demi Lovato med arbetskamrater.
NÖJE

HOLLYWOOD. Demi Lovato har brottats med ätstörningar, mobbats och skurit sig själv.

Hon är vuxit upp med företaget som skapat ”Den lyckligaste platsen på jorden”.

Efter att ha nitat en dansare med en fet smäll i ansiktet sitter 18-åringen nu inlåst på avvänjningsklinik.

Det är något läskigt med Disneys facit över tonårsstjärnorna.

Urspårningen på en flygplats i Peru inträffade nästan exakt tio år efter att Lovato som åttaåring fick en roll i barnprogrammet ”Barney and friends”. I dag är hon mest känd för Disneys filmserie ”Camp rock” och Disneys tv-serie ”Sonny with a chance”.

Hon är också en sångerska som befunnit sig på en 45-dagarsturné med Jonas Brothers, samtidigt som hon dejtat och dumpats av Joe Jonas.

När allt kulminerade sparkades hon av Jonas pappa, tillika turnéledaren.

I dag får hon vård för ”känslomässiga och psykologiska frågor”.

Jag skulle kunna sätta en rejäl slant på att det inte är hela sanningen.

Nu har jag visserligen inte träffat Lovato. Men jag har träffat Britney, Lindsay, Miley, Vanessa och flera andra av de tonårsstjärnorna som Disney tar fram på löpande band.

Jag påstår inte att de är programmerade i samma positivism som sektkändismedlemmarna i scientologerna. Men de är säkerligen drillade av en och samma pr-stab inom Disneys jättemaskin.

När det har varit dags att sälja en film, en platta, en tv-serie eller en turné har ingen av dem medgett ens en minimal fläck på den perfekta fasaden.

Jag har suttit med Lindsay när hon trovärdigt tillbakavisat varje obekräftad rapport om hennes missbruk. Bara dagar senare har hon hjälplöst sjunkit ännu djupare i Hollywoods drogträsk.

Jag har varit på fest där Britney dykt upp för att visa att hon inte alls varit något förvirrat vrak. Efteråt har hon varit vaken fem dygn i sträck.

Och jag har träffat Miley och Vanessa när de framställt sig som oskyldiga skolflickor. Senare har Miley simulerat striptease på scenen medan nakenbilder på Vanessa läckt på internet. Nu är det Lovato som går igenom skärselden.

Det är intressant att se hur Disney handskas med den senaste tonårstragedin. Officiellt heter det att hon ”får all tid hon behöver för att bli frisk, utan distrahering eller hets”.

Men i går läckte den nya planen ut på nätet. Lovato ska – tillfälligtvis – ersättas av gästskådespelare.

Budskapet till den trasiga 18-åringen är glasklart: Ta dig i kragen. Annars är du snart ersatt.

Det bådar inte gott för Lovatos hälsa.

ARTIKELN HANDLAR OM