Christer måste förstå allvaret

Markus Larsson om en tystnad som kan bli förödande

NÖJE

Att knipa käft.

Det brukar vara en vinnande taktik.

Men för Christer Sjögren kan tystnaden bli förödande.

Jag har egentligen inget emot att artister håller tyst.

Folk pratar ändå för mycket hela tiden. Och många brukar tjäna på att ligga lågt när skiten träffar fläkten.

Christer Sjögren tillhör inte den kategorin. Hela hans artistskap bygger på en öppen och rak kommunikation med sina fans. Att Christer i fansens ögon är ”en av oss” kan vara den starkaste förklaringen till att han har blivit så folkkär.

Det känns ju som att han alltid sjunger sina svenska evergreens med ena armen runt sin publiks axlar. Hederlighet och värme har alltid varit viktigare än divalater och primadonnafasoner.

Att Liam Gallagher eller Ulf Lundell inte kommenterar sina eventuella skandaler gör egentligen detsamma. Ingen förväntar sig att de ska prata och reda ut saker offentligt. Det är snarare tvärtom.

Men när Christer Sjögren väljer att tiga och inte säga flaska till sina fans skadas ett förtroende som byggts upp i 40 års tid.

Nånstans måste han förstå allvaret i att publiken inte får tillbaka sina pengar, trots att showerna de skulle få se blev inställda på grund av dålig ekonomi och klantiga arrangörer.

Förmodligen håller Sjögren på att utvärdera situationen. Sånt kanske får ta lite tid.

Men ju längre han leker stum, desto större skador får hans varumärke. Och även om Sjögren omger sig med inkompetent folk – det kan hända den bäste – är han ansiktet och rösten utåt för sina produktioner.

Christer Sjögrens mest frekventa scenpose är enkel och effektiv – tummen upp.

Men nu pekar plötsligt samma tumme ner mot golvet.