’Moving on’ lyfte som en kondor

NÖJE

NORRKÖPING. Låtarna vann. 

Låtarna. 

Och inte pajasnumren. 

Snälla, snälla, snälla, snälla ... tack för det. 

Markus Larsson på plats i Norrköping.

Ordningen är återställd. 

Star Pilots får, oväntat nog, packa ner pilotbrillorna och ta första bästa flight rakt in i den stora glömskan.

Och jag klagar inte. Det ska inte räcka med att döpa om en gammal hit och ta på sig en vit uniform och spela pilotapa. Det vore inte rimligt. 

Men Caroline af Ugglas? 

Den skrällen såg jag inte komma. Eller rättare sagt: jag hade inte sett den skrällen om jag så skulle ha tittat i Nasas starkaste teleskop. 

Jag trodde att hon var alldeles för knasig och svår för Mel-Idol-festivalen. Och hennes snygga soulballad väcker verkligen starka för-eller-emot-känslor. Vissa tycker att ”Snälla, snälla” är värsta skiten. De andra röstar. 

Och det verkar inte sluta här. Jag tror inte att vi har sett slutet på Af Ugglas genomslag. På Aftonbladets nätomröstning som startade direkt efter Andra chansen är hon favorit i Globen. 

Ja, hon är till och med större än Måns. Och, nej, jag fattar ingenting. Men jag applåderar alltid när personlighet och inlevelse belönas. 

Det var givetvis också helt rättvist att Sarah Dawn Finer gick till final, utan att få hjälp av den internationella juryn. Och det spelade ingen roll att rösten sprack i tusen bitar. 

När det verkligen gällde fick hon årets vackraste bidrag, balladen ”Moving on”, att lyfta som en kondor. Och jag ska väl inte överdriva hur jag skulle ha reagerat om Dawn Finer röstats bort igen, men ...

I så fall skulle jag ha röstat ja till att nån vänlig liten själ stoppade ner Melodifestivalen i en kista, spikade igen locket och dumpade fanskapet nånstans i vattnet utanför Svalbard. 

Ungefär så. 

939 222 röster registrerades under kvällen. Det är nästan en halv miljon färre än i fjol. Men delfinalen hade samtidigt inget bidrag som väcker samma engagemang och känslor som Carola i Kiruna. 

Vad vi däremot har framför oss är kanske den jämnaste finalen nånsin. Det finns sex eller sju potentiella vinnare i startfältet. 

Måns? Alcazar? Malena Ernman? Af Ugglas? H.E.A.T.? Dawn Finer? Den där bokstavskombinationen med cylinderhatt som jag jämt glömmer namnet på?

Det enda jag vet är att den internationella juryns val – Sofia Berntssons ”Alla” – är helt chanslös. 

Men Sofia får ju sjunga sitt bidrag en gång till i alla fall. Vad kul. 

Och BWO? Tja, vad var det jag sa?

Hasta la vista, babies. 

FAKTA

Larssons läckraste 1

Caroline af Ugglas. Finns bara en sak att säga om hennes avancemang. Oj då. 

Larssons läckraste 2

Sarah Dawn Finer. Äntligen har hennes ballad hittat sitt rätta hem – Globen.