Pilutta dig, Darin, Jöback är större

Markus Larsson om Melodifestivalens tyngsta värvning

NÖJE

I musikaler förvandlas guld till sand.

Och i Melodifestivalen kan jokrar bli ess.

Peter Jöback är naturligtvis tävlingens största och tyngsta värvning nästa år.

Som Madickens ärtpillande lillasyster Elisabeth sa redan på 60-talet:

– Pilutta dig, Darin.

Underbarnet från ”Idol” är inte längre den starkast lysande stjärnan i Melodifestivalen 2010. Ingen kastar just nu, i schlagersammanhang, en lika lång och stor skugga som Peter Jöback.

Precis som Darin har det teaterviskats om Jöback så länge jag kan minnas. Att han faktiskt deltog i Melodifestivalen 1990 räknar jag inte längre som en medverkan. Det var ett skämt. Peter Jöback var blott 18 år gammal och hade inte ens tagit studenten och sjöng låten ”En sensation” och slutade näst sist.

Och till skillnad från Darin, som fortfarande mest är en angelägenhet för barn, är Peter Jöback minst lika bred och folkkär som en svensk familjefilm på juldagen. Det talar naturligtvis till Jöbacks fördel.

Det mesta tyder på att Melodifestivalen 2010 blir en kamp mellan ”Idol”-rådjuret från Vällingby och den rutinerade croonern från Stockholm. De kommer i alla fall att få det största medieintresset.

Melodifestivalen behöver stora profiler. Det skapar spänning, lockar tittare och bygger upp förutsättningar för stora ras och spektakulära överraskningar. Och om inte SVT fortsätter att satsa på popartister som faktiskt har ett liv utanför bubblan blir tävlingen fullständigt ointressant.

Däremot är Jöbacks medverkan förvånande. På senare år har han byggt upp en karriär som känns helt oberoende av Melodifestivalens gigantiska tingel tangel.

För att vara superkommersiell har han visat ett föredömligt mod. Han har släppt skivor och låtar med en kvalitet, klass och smak som före detta musikalfragglar inte brukar ha.

Vad har han att vinna, egentligen? En hit? Risken är däremot stor att ett misslyckande devalverar hans varumärke.

Men Jöback kommer naturligtvis att ställa upp med bästa tänkbara utrustning, och där ingår gissningsvis ett mycket fördelaktigt startnummer. Bidrag nummer åtta i fjärde och sista deltävlingen i Malmö, månne?

I så fall återvänder han till en plats där allting började. Musikalen ”Kristina från Duvemåla” – Jöbacks stora genombrott – hade premiär i samma stad 1995.

15 år senare gör Peter Jöback comeback i Melodifestivalen. Han kommer att ha tre minuter på sig att leva upp till förväntningarna.